– Det här är en dag som är värd att fira, jag ska äta gott i dag, säger Harriet Johansson som stod på Stockholmsvägen för att spana på förstamajtåget.

Redan som barn på 1940-talet gick hon i förstamajtåg som på den tiden lockade många fler. Men det är viktigt att bevara, tycker hon. Och på Träffen vill hon höra om Marita Ulvskog (S) har något bra att säga inför valet.

Om det var Europaparlamentarikern som lockade, om det var valåret, eller som Car-Åke Andersson (S) gissade, att folk helt enkelt ville stå upp för demokratin, är oklart. Men årets förstamajtåg i Nyköping var ovanligt långt och när Marita Ulvskog skulle tala på Träffen fick extra stolar ställas fram för att alla skulle få plats.

Artikelbild

När tåget lämnade Stora torget tågade cirka 170 personer mot Träffen. Längst bak gick Vänsterpartister med egna plakat och egna ramsor. "Våga älska vägra hata" och "Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag" hördes från de bakre delarna av tåget.

Längs vägen anslöt ännu fler och väl uppe på Träffen satt ett femtiotal personer redan och väntade.

Marita Ulvskog var första talaren och lyfte vikten av att fortsätta arbeta för jämlikhet och solidaritet. Hon nämnde regeringens satsning på pensionärer, vallöftet som Stefan Löfven hade presenterat samma dag och hon nämnde vikten av en fungerande skola för alla.

– Principen är solklar. Vi ska inte ha ett A-lag och ett B-lag.

Artikelbild

När hon talade om förslaget om att begränsa vinsterna i välfärden möttes hon av applåder

Som Europaparlamentariker tog hon också upp flera internationella frågor, exempelvis Trump och ståltullarna.

– När han inte golfar eller twittrar hotar Donald Trump med ståltullar. Det är en handling som skulle osäkra en hel värld. Det är vi medvetna om och det är han också.

Därefter tog Lotta Johnsson Fornarve, Oxelösunds egen riksdagsledamot för Vänsterpartiet till orda. Och hon möttes av kraftiga applåder när hon sade att Sverige behöver sex timmars arbetsdag.

– Vi behöver ett arbetsliv där människor orkar jobba utan att slitas ut. Jag är glad att Nyköping har fått igenom ett försök med sex timmars arbetsdag. Bra jobbat!