Souhia Ghali är född och uppvuxen i Marocko men har levt många år Italien. Men där gavs hon aldrig chansen att få lämna sin röst i ett politiskt val.

För fyra år sedan kom hon till Sverige och har sedan dess lärt sig svenska och fått ett jobb. Orsaken till att hon förtidsröstar är att hon jobbar på valdagen.

– Det är första gången jag nu får rösta i kommun- och landstingsval. Det känns väldigt bra och jag känner mig stolt, säger Souhia Ghali och ler brett.

Artikelbild

I Stadshuset i Nyköping har Souhia Ghali röstat för första gången i sitt liv.

Souhia Ghali har fått mycket hjälp av sina fyra barn, 12-20 år, för att sätta sig in i politiken.

– De kan mycket för de har fått reda på mycket i skolan. Jag har sett partiledardebatter och utfrågningar på tv för att ta reda på vem jag vill rösta på. Men jag har också läst och pratat med vänner om politiken, säger Souhia.

Bredvid hennes sida står även Habiba Dimassi, som är samhällsvägledare i Brandkärr vilket innebär att hon hjälper människor med basal kommunservice.

– Vi hjälper många förstagångsröstare i det här valet. Det är ju många människor som aldrig tidigare i livet röstat så vi visar bland annat film om hur det går till och hur man gör, säger Habiba Dimassi samtidigt som Souhia frågar henne om man ska lämna båda valsedlarna i ett kuvert.

Valhemligheten röjs inte när hon kliver bakom skärmen.

Samtidigt står tre andra mer erfarna röstande medborgare och fullt synligt stoppar i sina valsedlar i kuvertet.

I vallokalen jobbar Anne-Marie Dahl som röstmottagare och hon konstaterar att det varit en strid ström av människor som förtidsröstat.