Det var natten till måndag som en båtmotor och alla instrument stals ur en båt vid Käftudden utanför Trosa. Ägarens bror Lars Erik Gustafsson berättar att såväl båt som motor, en fyrtaktare, hade köpts ny förra sommaren. Båtägaren själv var utomlands när hon plötsligt fick ett meddelande i mobilen att båtmotorn verkade röra sig. Hon kontaktade Lars Erik, som bor i närheten.

– Hon ville att jag skulle kolla detta. Jag hänvisade då till en annan granne eftersom jag själv var borta just då. När grannen kom dit var motorn borta och när jag själv anlände såg jag att alla instrument, navigator och GPS var borta.

Tjuvarna hade dock inte räknat med att motorn var spårbar tack vare en GPS-tracker.

Artikelbild

| Här är tjuvarnas färdväg. De greps vid Farstanäs utanför Södertälje och hade då en mängd båtrelaterat stöldgods.

– Efter att polisen larmats kunde de se att motorn hade transporterat ut till en bil vid vägen här intill. Sedan hade de åkt via Trosa, Vagnhärad och ner till Farstanäs camping utanför Södertälje. Då åkte polisen ut och påträffade motorn, plus en till. Polisen var ganska imponerade över att motorn gick att spåra, säger Lars Erik Gustafsson.

Två personer greps på plats.

– De är nu anhållna. Tack vare spårsändaren på motorn från Trosa hittade vi ytterligare en stulen båtmotor och diverse annan båtutrustning, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för att förhindra båtrelaterade stölder.

Spårsändare är effektiva – om ägaren kontaktar polisen direkt och om de får sitta kvar, säger han.

Artikelbild

– Tjuvarna hittar de flesta. Men det räcker ju med att en fungerar så kan den leda oss till en tjuvgömma så vi kan klara upp fler stölder.

Båtmotorn i Trosa stals vid 01-tiden, säger Lars Erik Gustafsson

– Det som var lite märkligt var ju att tjuvbilen var kvar här hela natten fram till 05.45 på morgonen. Det var då jag åkte så tjuvarna måste ha hört det och åkt i väg.