– Här hade vi skruvdragare – borta. Här fanns en laser – borta. De har länsat fullständigt.

Det konstaterar Jens Kåbring som är platschef på Ekab, en av flera entreprenörer som jobbar med bostadsbyggandet på Strandparksvägen, intill Myntan.

När personalen kom till arbetsplatsen vid sjutiden på torsdagsmorgonen var en dörr till en av containrarna borttagen. Låset satt kvar, men tjuvarna hade istället lyckats få bort dörren med hjälp av någon form av såg.

Artikelbild

| Det var framförallt handmaskiner som tjuvarna siktade in sig på.

Bara för Ekabs del handlar det om verktyg och maskiner för närmare 100 000 kronor som stals vid inbrottet. Flera entreprenörer samsas om containern och lägger man ihop värdet på allt gods som stals så rör det sig om förluster på närmare 300 000-400 000 kronor.

– Flera av grejerna är sådana som vi har hyrt, och några är specialverktyg som jag har svårt att se att tjuvarna kommer kunna sälja vidare, säger Jens Kåbring.

Han fortsätter:

– Min dag är ganska körd. Jag får sätta mig och ringa till leverantörer, försäkringsbolag, polis och så vidare.

Projektet på Strandparksvägen har ändå varit relativt förskonat från stölder sedan bygget påbörjades i januari. Området är instängslat men det är svårt att hitta något praktiskt genomförbart alternativ till att låsa in verktygen i container över natten, berättar Jens Kåbring.

Polisen har ingen misstänkt efter stölden och den här typen av stölder är svårutredda för polisen.

– Ibland finns det övervakningskameror och då brukar det finnas lite att gå på, annars lämnar de sällan egentliga spår efter sig. Speciellt inte om det rör sig om stöldligor, för de är proffs på det här, säger Robert Nyström, analytiker på polisens brottssamordning i Sörmland.

Han kan inte uttala sig om det aktuella fallet men tillvägagångssättet tycks dock peka mot att en organiserad liga ligger bakom stölden.

– Är det en större mängd och om containerstölderna sker vid flera tillfällen under kort tid så brukar det betyda att det är utländska ligor. Generellt är de här ligorna mer organiserade, säger Robert Nyström.

Inbrott och stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procent bara de senaste fem åren, enligt statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet). För tillfället märks dock ingen upptrappning lokalt.

– Jag kan inte se någon tydlig ökning i Nyköpingstrakten just nu. I Polisregion öst (där även Östergötland och Småland ingår) ser vi däremot att Östergötland är överrepresenterat.