NOSTALGI

5 december 1959 stod Träffen färdig som en kompletterande festhall till Folkets park i Nyköping. Folkskolans gossorkester, fru Mariane Öhrn-Nerbe och Rosenqvists kvinttett stod för underhållningen. 

När det första verksamhetsåret skulle summeras konstaterade byggnadsföreningen Folkets Hus att resultatet var "mycket gott". Träffen blev en plats för fester, konferenser, musik och scenföreställningar i både privata och offentliga sammanhang.

Artikelbild

| Augusti 1959. Då pågick bygget för fullt innan anläggningen invigdes senare samma år.

Några år senare var tidsandan en annan. 5 juni 1966 stod The Who på Träffens utomhusscen. En jättehändelse såklart, det brittiska rockbandet var i början av deras framgångsrika karriär och hade bokstavligt talat slagit igenom med dunder och brak.

SN:s mångårige reporter Lasse Ringdahl, då tonåring, trängdes tillsammans med närmare 2 500 andra vid den knökfulla utomhusscenen. När det var dags för sista låten väntade alla på monsterhiten "My Generation" - och bandets sedvanligt spektakulära avslutning.

– The Who var ju kända för att slå sönder all utrustning under sina konserter. Pete Townshend tryckte in gitarrhuvudet i en av högtalarna och trummisen Keith Moon sparkade ned en av baskaggarna bakom ryggen på sångaren Roger Daltrey.

–  Det såg rätt inövat ut, allt för att hålla sin image uppe. Vildast var vi i publiken som stod och hoppade på bänkraderna, minns Lasse.

Artikelbild

| Folksamling vid utomhusscenen. Oklart vilket år bilden är tagen.

Vi spolar fram till slutet av 1980-talet år när Sören Viking var folkparksföreståndare. Då var det inte lika lätt att attrahera de stora popbanden till Träffens scener längre.

– Det var svårt att få hit större artister. Det var stora produktioner som gällde och man var mer inriktad mot upplevelsebiten med spelningar på slott eller liknande, det klarade ju inte vi riktigt av, säger Sören.

Artikelbild

| Lugnet före stormen. The Who på Träffens utomhusscen 1966.

Men samtidigt var anläggningen något av ett mecka för publiken som gillade dansband.

– Där låg vi i framkant i Sverige vill jag påstå. Banden ville komma till Nyköping och ringde själva för att markandsföra sig, säger Sören, som hade chefsrollen fram till 1999.

Sten & Stanley, Thorleifs, Lasse Stefanz, och inte minst Nyköpingsbandet Mats Bergmans drog storpublik till dansgolven.

Trots att 60 år har gått har anläggningen en snarlik funktion idag, med företagsevenemang, konferenser, mässor - och dansbandskvällar. 

På fredagen anordnades en nostalgiafton på Träffen med visning av bilder och musik från invigningsåret för att minnas de många åren som gått.