– Jag trodde inte något sådant här kunde hända i Sverige.

17-åriga Heidi Brandner gråter stillsamt. Hon har kommit till torget tillsammans med sin kompis Ida Sipöcz. Båda är chockade över talarnas hets mot vissa folkgrupper och undrar hur det ens kan vara tillåtet att visa sitt hat så öppet.

– De står bara där och skriker ut sitt hat och går över gränser på alla plan. Det är helt obegripligt att det är lagligt, säger de.

Artikelbild

Alternativ för Sverige har polisanmälts efter flera möten. Deras hårda invandringspolitik har uppfattats som hets mot folkgrupp. Även i Nyköping protesterade många högljutt mot partiets retorik.

Linus Nylund, 16 år och Emil Nordström, 15 år är inne på samma linje och tycker att det är helt sjukt att AFS-företrädarna får hetsa åskådarna.

– Deras retorik är läskig och påminner om Hitler och nazityskland. De har bara ett syfte och det är att trigga publiken så den går över gränsen, säger Linus.

– Ja, det är dumt av motdemonstranterna att gå till motangrepp, det ger AFS bara mer näring, säger Emil.

Nyköpingsbon Jessica Ohlsson är en av talarna på torget. Hon blev utesluten ut Sverigedemokraterna 2015 eftersom hennes åsikter var allt för extrema. Nu är Ohlsson tredjenamn på AFS riksdagslista och även dess partisekreterare.

Artikelbild

I klungan av människor på torget finns flera afghanska ensamkommande ungdomar som har Jessica Ohlsson som sitt juridiska ombud.

När AFS har lämnat torget berättar Martina Hallström, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping, om deras reaktion.

– Jag känner de här ungdomarna. De grät nu när de såg vem som företräder dem. Många av dem har bett att få byta ombud men Migrationsverket har nekat dem. Hur rättssäkert är det?

Riksdagsledamoten Marco Venegas (MP), känner också de upprörda ungdomarna som i vanmakt och ilska försöker tvinga bort högerextremisterna från torget.

– Det är så ledsamt, så ledsamt. Det här bör anmälas som hets mot folkgrupp, säger han.

Minst tre personer omhändertogs av polis och fyra avlägsnades från platsen med motiveringen att de störde ordningen. I samband med polisingripandena blev det tidvis mycket upprört.

Flera av Nyköpingsborna på plats sa att talarna borde anmälas för hets mot folkgrupp. Det var dock på eftermiddagen oklart om någon anmälan kommit till polisen.

– Vi kommer att ta del av vad som sagts under mötet. Men det är högt i tak för vad man kan säga utan att det är ett lagbrott, säger polisens insatsledare.

Polisen använde pepparsprej mot flera ungdomar som fick gå in på stadshustoaletten att tvätta sina svidande ögon.