– Naturligtvis ska det finnas brandvarnare i alla bostäder. Det är den billigaste och bästa livförsäkring man kan ha, säger Jonny Gustafsson, skorstensfejarmästare på Sörmlandskustens sotning och ventilation.
Bristen på brandvarnare i en del hushåll med eldstäder har upptäckts tack vara ett nytt samarbete mellan distriktets sotare och Sörmlandskustens räddningstjänst.
Sotarna, som med jämna mellanrum besöker alla hushåll med eldstäder, har helt enkelt fått i uppdrag av räddningstjänsten att vid en brandskyddskontroll kontrollera att det finns brandvarnare och att testa dem.
Resultatet, att två av tio inte har en fungerande brandvarnare, är överraskande, berättar Stefan Blom, brandinspektör på Sörmlandskustens räddningstjänst.
Tidigare undersökningar på riksnivå pekar nämligen på att ungefär tio procent saknar brandvarnare.
– Vi har hela tiden trott att det är den korrekta siffran. Men nu visar det sig alltså att det är dubbelt så många som saknar en fungerande brandvarnare, säger Stefan Blom.
Samarbetet mellan sotarna och räddningstjänsten gäller inte bara brandvarnare. När sotarna besöker hushållen passar de på att informera om brandsäkerhet ur andra aspekter också.
Det kan handla om hur en brandsläckare fungerar och hur man eldar i sin eldstad för att få en bra förbränning, berättar Jonny Gustafsson.
– Vi har fått utbildning av räddningstjänsten på det här området, så att vi kan informera hushållen om var brandvarnarna ska sitta och hur man ska tänka kring brandsläckare.
Genom sitt yrke har sotarna redan stor kunskap om hur kaminer och övriga eldstäder ska hanteras för att minska brandrisken.
I samband med att sotarna gör en installationsbesiktning av en kamin, kontrollerar de att temperaturen inte blir för hög i de omgivande väggarna, att rökkanalen är tät, att funktionen är tillfredställande och att monteringen är utförd på rätt sätt
Vad är det vanligaste felet som kaminägarna gör?
– De följer inte tillverkarnas råd om hur mycket man kan elda i kaminen. Det brukar ligga på tre kilo ved i timman. Men det är inte ovanligt att människor eldar både fyra, fem och sex kilo i timman, säger Jonny Gustafsson.
– En annan vanlig brandorsak är att aska inte förvaras på rätt sätt, det vill säga i plåtkärl med lock. Att ställa ut askan i en plasthink eller papperskasse på altanen har orsakat flera bränder i vårt distrikt.
Brandinspektör Stefan Blom på berättar att samarbetet mellan sotarna och Sörmlandskustens räddningstjänst inte är unikt. Liknande samarbete finns på ett antal platser runt om i landet.
– Vi tycker att det är en fantastiskt bra lösning. Sotarna besöker ju var enda hushåll med eldstad. Vi skulle aldrig klara av att besöka dessa hushåll själva med nuvarande resurser, säger han.