Orsaken till varslet är att Orio tappar en av sina största kunder, nämligen Opel. Den tyska biltillverkaren ska i stället använda det distributionsnätverk som man fick tillgång till när General Motors sålde Opel till Peugeot Citroen Group (PSA), för ett och ett halvt år sedan.

– Vårt samarbete med Opel har fungerat fantastiskt bra och Opel har varit väldigt nöjda. Men PSA vill att Opel ska använda sig av det egna distributionsnätverket, säger Jonas Tegström.

Eftersom affärssamarbetet har fungerat så pass bra, kom beskedet från Opel som en överraskning för företagsledningen på Orio AB. När sedan företagsledningen informerade om varslet reagerade de anställda på samma sätt.

Artikelbild

Johan Tegström, vd Orio.

– De blev precis lika överraskade som vi blev.

Måndagens varsel är bara ett av en lång rad varsel som Orio har tvingats lägga. Så sent som i november förra året varslade man till exempel 40 anställda om uppsägning.

Men trots att ledningen och personalen på Orio AB redan är hårt prövade av neddragningar ser Jonas Tegström positivt på företagets framtidsutsikter. Det affärsområde som handlar om logistik växer rejält.

Affärsområdets omsättning har fördubblats på senare år. Och dessutom har Orio AB flera nya kunder i pipelinen, berättar Johan Tegström.

– Även om vi har lagt en del varsel så ska man inte tro att det inte händer något. Det händer massor. Det är tungt att förlora Opel men jag ser väldigt ljust på våra möjligheter, säger han.

[fakta nr="1"]

Ett annat tecken på att affärsområdet går bra, är att varslet i november i fjol inte genomfördes fullt ut. Av de 40 som varslades behövde endast ett 30-tal lämna företaget.

Finns det en möjlighet att färre behöver gå den här gången också?

– Vi kommer göra allt för att ersätta förlusten av Opel och vi har som sagt flera nya kunder på gång. Men det kan ta tid att få in de nya kunderna. Så det kan jag inte säga något om.

Varslet drabbar framför allt lagerpersonal i Nyköping. Exakt vilka tjänster som berörs kommer att stå klart efter det att Orio AB har förhandlat med fackförbundet IF Metall.

Förutom affärsområdet logistik har Orio ett affärsområde där verksamheten går ut på att sälja reservdelar till Saab.