Ultima Thule döps om efter nazistanklagelser

Ultima Thule döps om efter anklagelser om nazistkopplingar. Det är en planetoid som får nytt namn. "Löjligt", tycker Ultima Thule-trummisen Ulf Hansen.

Planetoiden och dubbelklumpen Ultima Thule har bytt namn till Arrokoth efter att nazistkopplingar gjorts till namnet. Löjligt, tycker Ulf Hansen, trummis i det ultranationalistiska bandet Ultima Thule.

Planetoiden och dubbelklumpen Ultima Thule har bytt namn till Arrokoth efter att nazistkopplingar gjorts till namnet. Löjligt, tycker Ulf Hansen, trummis i det ultranationalistiska bandet Ultima Thule.

Foto: NASA

Nyköping2019-11-14 23:00

Det var på onsdagen som amerikanska astronomer meddelade att den lite märkliga planetoiden Ultima Thule döps om till Arrokoth.

Det hastiga namnbytet gjordes efter det att en amerikansk journalist skrivit om de kopplingar som kan göras mellan begreppet Ultima Thule och nazism, berättar tidningen Dagens Nyheter. Under 1900-talet använde nazister och konservativa revolutionärer begreppet när de talade om ett urhem för "den ariska rasen".

Även om planetoiden Ultima Thule, förlåt Arrokoth, ser uppseendeväckande ut, förknippar de flesta svenskar säkert begreppet med den ultranationalistiska musikgruppen Ultima Thule från Nyköping.

Ulf Hansen, trummis i bandet och numer även aktiv SD-politiker i Nyöping, tycker att namnbytet är löjligt.

– Jag drog lite på smilbandet när jag läste det där, säger han.

Varför då?

– Det förstår du nog själv om du läser artikeln.

Vad tänker du om de kopplingar som görs mellan Ultima Thule och nazism?

– De kopplingarna har nog med andra världskriget att göra. Inte med oss.

Just det. Men vad tänker du om de kopplingarna?

–  De är sorgliga. Men låt dem hålla på. Det leder bara till att vi säljer några fler skivor.

Arrokoth tros ha betytt "himmel" på det utdöda språk som talades av indianstammen Powhatan, skriver Dagens Nyheter. Men namnbytet kommer inte inspirera medlemmarna i den ultranationalistiska musikgruppen Ultima Thule att byta namn, säger Ulf Hansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om