Flera Brandkärrsbor som är ute och promenerar gissar först att det är Sverigedemokraterna som har sitt starkaste fäste i stadsdelen.

– Det var många besökare i deras tält när partierna var här häromdagen. Jag vet inte varför, säger Carolina Kristensen som har bott sju år i området.

Men i Brandkärr var SD fjärde största parti i senaste valet. Största parti var S som fick egen majoritet. Men Miljöpartiet var mer än dubbelt så stort som SD i valdistriktet östra Brandkärr. Här röstade 15,3 procent på Miljöpartiet jämfört med 8,26 i hela Nyköping.

Artikelbild

Ibrahim Mohamud Haji (MP)

– Miljöpartiet? Det skulle man inte kunna tro. Det bor många utlänningar här, jag trodde inte de röstade på Miljöpartiet, säger Astrid Franzén som har bott i området i ett år.

Stödet för MP är ungefär lika starkt bland svenskfödda som bland utrikesfödda. Däremot är många MP-väljare unga, studerande och låginkomsttagare. Men förklaringen till partiets starka stöd i Brandkärr kan vara en annan.

– Det finns några individer i partiet som har arbetat aktivt i området. Marco Venegas har haft en stark ställning och jobbat aktivt, det kan vara en anledning, säger Ibrahim Mohamud Haji.

Han sitter själv i kommunfullmäktige för MP och bor i Brandkärr. Marco Venegas som har suttit i riksdagen de senaste fyra åren för MP bor också i Brandkärr.

Artikelbild

Marco Venegas (MP)

Det finns forskning som tyder på att valdeltagandet bland utrikes födda blev högre när möjligheten till personval infördes.

– Generellt är det många med invandrarbakgrund som röstar på person. Om du har gjort något bra i ett område betyder det mycket, säger Marco Venegas.

Artikelbild

Så här röstade valdistriktet östra Brandkärr i valet 2014.

Av de 345 personkryss från Nyköping som gav honom en riksdagsplats i förra valet kom de flesta från norra valkretsen där Brandkärr ingår. Även Ibrahim Mohamud Haji fick flest personkryss från norra valkretsen.

– Jag bor själv i området, jag kan prata politik när jag möter folk på gatan utan att bestämma möte. Jag tror personrösterna spelar roll.