Under onsdagen anordnades ett valmingel inne i foajén på Culturum. Det var Länsbildningsförbundet Sörmland, i samarbete med NBV, Ibn Rushd och stadsbiblioteket i Nyköping, som höll i evenemanget. Alla partier i Nyköpings kommunfullmäktige fanns på plats för att besvara besökarnas frågor. Man kunde även besöka Länsbildningsförbundets valskola, där man bland annat fick lära sig mer om hur man röstar.

Fokuset låg på att öka valdeltagande bland utrikesfödda. Ett antal SFI-klasser hade bjudits in till att delta i minglet.

– Många som kommer till Sverige vet inte om att de får rösta i de svenska valen. Syftet med detta är att informera dem om deras rösträtt och vikten av att använda den, berättar Charlotte Kvarnhem från Länsbildningsförbundet Sörmland.

Minglet delades upp i ett för- och eftermiddagspass. Under förmiddagen beräknas uppemot 500 personer ha besökt minglet. Ghadir Al Houmsi var en av de SFI-studerande som var på plats på Culturum under dagen.

– Jag har många frågor, så jag går runt och pratar lite med partierna. Jag har inte varit folkbokförd tillräckligt länge i Sverige för att få rösta i år, däremot ska jag rösta i nästa val, berättar Ghadir.