Efter en lång debatt i senaste mötet för kommunfullmäktige röstade oppositionen igenom en så kallad minoritetsåterremiss. Hade oppositionen röstat nej till köpet av Horsvik hade majoriteten vunnit och därmed hade köpet av Horsvik för 14,5 miljoner kronor klubbats. Men en minoritet har möjlighet att begära återremiss i fullmäktige om underlaget är bristfälligt och flera frågor behöver redas ut.

Detta hänvisade oppositionspartierna till när de röstade i frågan förra veckan. Något som gjorde Urban Granström arg.

– Ni gör det här av en enda anledning, att förhala, sade han då.

Artikelbild

Urban Granström (S) och den rödgröna majoriteten driver igenom köpet av Horsvik, trots att det beslutades om en återremiss på senaste kommunfullmäktige.

Eftersom det dessutom är val i höst och nästa ordinarie fullmäktigemöte kan ha en helt annorlunda konstellation hade återremissen kunnat stoppa köpet helt, det som Alliansen och Sverigedemokraterna egentligen vill.

Men nu kallar alltså majoriteten till extra kommunstyrelse och extra kommunfullmäktige, båda den 3 juli. Därmed kan köpet slutföras före valet.

– Att förvärva och skydda Horsviks kultur och miljö är för viktigt för att tillåta oppositionen att förhala beslutet, säger Urban Granström i ett pressmeddelande.

Oppositionsråd Anna af Sillén (M) tycker att majoriteten borde vänta med beslut till efter valet och göra det till en valfråga.

– Det säger en del om det politiska samtalsklimatet, att man envisas med att trycka fram ett sånt här beslut trots att det inte finns bredare stöd. Men jag vill vara tydlig med att jag är emot ett kommunalt köp av Horsvik, där har vi inte ändrat oss. Vi tycker att det är en kraftig felprioritering.

Varför röstade ni för en återremiss?

– Det grundades på att det behövs bättre beslutsunderlag. Det ska man alltid ha och det är än viktigare när det ekonomiska läget är som det är nu. Det här var en tydlig signal att vi inte tycker att kommunen ska köpa Horsvik.

Hade det inte varit tydligare att rösta nej?

– Att yrka på en återremiss är ett sätt att få halvhalt i processen. I den bästa av världar hade majoriteten insett att det här inte är en bra idé.

Läs mer om turena kring Horsvik HÄR.