– Tanken är att vi ska sätta på oss fulglasögonen och vandra genom staden, hälsar guiden och projektledaren, Sofia Jansson, oss välkomna.

Vandringen är en idéhistorisk vandrig som skildrar byggnader som ansetts fula och provocerande genom tiderna. Det första stoppet på turen tar avstamp i en undersökning som SN gjorde år 2001, där Nyköpings vackraste och fulaste byggnader utsågs. Sparbankshuset korades till den vackraste byggnaden och när Sofia frågar de tre deltagande vandrarna, om vilken byggnad de tror utsågs till den fulaste, pekar alla menande mot Stadshuset. Och rätt hade de.

När Stadshuset skulle byggas utlyste man en arkitekttävling till vilken 146 förslag kom in. Till slut valdes två danska arkitekter, Jean-Jacques Baruël och Paul Niepoort, som byggde huset i tidstypisk modernistisk stil. Det var efterkrigstid och Sverige hade mycket pengar, och Nyköping var en rik kommun. Italiensk carraramarmor importerades och när Stadshuset invigdes tio år senare, år 1969, sa dåvarande landshövding i Södermanlands län, Ossian Sehlstedt, "jag får rysningar av välbehag". Arkitekterna döpte sitt alster till Kapitolium, inspirerade av Rom, men Nyköpingsborna var provocerade av kvittot på bygget och döpte snabbt om byggnaden till Kapitalium. Slutnotan blev 22 miljoner kronor, dubbelt så dyrt som det var sagt, i dag motsvarar det närmre 213 miljoner kronor.

Artikelbild

Stadshuset som utsågs till Nyköpings fulaste byggnad år 2001.

Sedan gick stegen över Stora Torget och vidare till Odd Fellow- huset. Den nationalromantiska byggnaden ritades av arkitekten Ragnar Östberg, som även ritat Stockholms stadshus, och huset invigdes 1913.

– Jag ser huset från min balkong, och det stör mig inte alls. Men det är förändringen som väcker känslor, konstaterar deltagaren Lena Nylund innan vandringen fortsätter mot gamla Domus, nuvarande galleria Nyckeln.

Stoppet gav upphov till minnen av hur det var när Domus kom till stan. Även om man i sin samtid tyckte att "Domusladan" var ful så verkar uppfattningen vara att det i dag passar bra in i Nyköpings stadsbild.

Sista stoppet inkluderade två provocerande platser, dels 70-talshuset bakom Stadshuset men också grannen, Nyköpings heta potatis, det nya kvarteret Åkroken. Kvarteret som provocerar i nutid, var Nyköpingsborna vill ha en park men där det är beslutat att 29 hyreslägenheter ska stå färdiga 2019.