Korridorerna i stadshuset var nästan tomma måndagen efter valet. Men Urban Granström var på plats. I åtta år har han varit kommunstyrelsens ordförande. På söndagen tappade de rödgröna partierna fyra mandat och därmed sin majoritet. Och det är med tunga steg han visar in till sitt arbetsrum.

Vad händer nu?

– Jag tänker inte säga så mycket om vad jag gör nu, säger Urban Granström.

– Förhandlingar och sånt sköts bäst mellan personer.

Nyköping bör styras av en majoritet, tycker han.

Allianspartiernas gruppledare träffades på förmiddagen för att gå igenom valresultatet. Nöjda över tre nya mandat, men med insikten om att det är ett svårt läge som råder i Nyköping. De vill till varje pris rädda Allianssamarbetet även om det utmanas av söndagens valresultat. Om inte något block ska styra i minoritet krävs antingen samarbete med Sverigedemokraterna eller över blockgränsen.

Just nu sitter Alliansen still i båten och hoppas att räkningen av de sista poströsterna på onsdag ska ge dem ett extra mandat.

– Nu är det exakt lika. Det är klart att vi stärks om vi får ett extra mandat, säger Anna af Sillén (M) som har varit oppositionsråd i fyra år och nu är beredd att ta över som kommunstyrelsens ordförande.

Och om de rödgröna skulle få ett extra mandat, är ni beredda att backa då?

– Det finns ingen anledning att rusa åstad. Vi inväntar onsdagen och ser hur vi går vidare då, säger Martina Hallström (C).

Centerpartiet fick fem mandat och är därmed givetvis intressant för de rödgröna partierna som saknar fyra mandat för att få majoritet.

Och uppe på sitt rum i Stadshuset har Urban Granström inte packat ihop än.

– Vi blev klart största parti i Nyköping. Utgångspunkten är att det största partiet bör leda majoriteten. Sedan får vi se var det landar.

Varken han eller Anna af Sillén vill spekulera i ett eventuellt samarbete mellan de två största partierna. Inte heller i några andra nya samarbeten.

MP tappade hälften av sina mandat i fullmäktige.

– Lokalt var vi inte beredda på ett så stort tapp, säger Malin Hagerström (MP).

Nya samarbeten är ett måste och sannolikt väntar flera förhandlingsrundor. Svårt att säga när det blir klart, säger Anna af Sillén. Urban Granström lovar ett besked "i god tid" före den 23 oktober då nästa mandatperiods första kommunfullmäktige hålls.