Under måndagen avslutades den omfattande rättegången gällande de anlagda bränderna förra sommaren på Taco bar och Choy's garden i Nyköping, samt krogen Stationsplan i Katrineholm.

Minimistraffet för grov mordbrand, som branden i Katrineholm klassificeras som, är sex års fängelse, men chefsåklagare Robert Eriksson och åklagare Ola Björstrand yrkar på hela 12,5 års fängelse för den åtalade 25-åringen, för tre olika brandattentat.

Förutom Katrineholmsfallet handlar det om två fall av försök till mordbrand på Taco bar och Choy's garden i Nyköping. Räddningstjänsten har tidigare berättat för SN att det var tillfälligheter som gjorde att branden på Taco bar inte slutade i katastrof. I samma hus låg människor och sov i sina lägenheter och om de brinnande flaskorna hamnat på ett annat ställe i restaurangen hade det kunnat resultera i övertändning och spridning även till bostäderna.

I samband med Nyköpingsbränderna misstänks 25-åringen också för olaga hot, eftersom han ska ha hotat ett vittne genom att forma sin hand som en pistol och sikta mot honom. Vittnet ska ha sett 25-åringen vid båda brandattentaten på Västra Kvarngatan.

Den misstänkte, som kommer från Nyköping, blir kvar i häktet i väntan på dom, något som annars ofta betyder att rätten betraktar den tilltalade som skyldig.

Men i det här fallet går det inte att dra några sådana slutsatser, eftersom 25-åringen för några veckor sedan dömdes till 2,5 års fängelse för rån, olaga tvång och övergrepp i rättssak i ett annat omfattande ärende. Det som gällde vågen av rån mot ungdomar på flera platser i Nyköping 2018.

Sammanlagt dömdes fyra män mellan 17 och 25 år och bland deras offer fanns två fjortonåringar som tvingades lämna ifrån sig sina nya mobiler, livrädda för vad som annars kunde hända dem.

25-årigen dömdes bland annat för en händelse på Sjökaptensvägen på Arnö. Tillsammans med andra ska han med våld och hot ha tagit mobiltelefonen från en person och sedan tvingat personen att klä av sig och kyssa 25-åringens sko. Händelsen filmades och 25-åringen är dömd för övergrepp i rättssak, eftersom han sagt åt offret att hålla tyst om inte filmen skulle spridas.

En anhörig till 25-åringen har även dömts för övergrepp i rättssak efter att han försökte skrämma en av de andra åtalade till tystnad i samband med rättegången.

Dom när det gäller mordbränderna meddelas den 30 april.