160 000 kronor till landsortsvägar

Nyköpings kommun delar ut extra bidrag på 160 000 kronor till två orter.

Bidraget ska få till underhåll av vägarna.

Bidraget ska få till underhåll av vägarna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyköpings kommun2019-11-08 09:35

Pengarna ska gå till upprustning av vägnätet. Det är orterna Stigtomta och Vrena som blivit beviljade extra bidrag från kommunen. Stigtomta samfällighetsförening beviljas 120 000 kronor och Vrena vägförening blir beviljade 40 000 kronor. 

– Men det är för lite pengar, säger Bo Pettersson som är ordförande i Stigtomta samfällighetsförening.

Föreningen har asfalterat flera vägar i centrala Stigtomta, bland annat Drejarvägen, Svetsvägen och Elvägen senaste året. Den sammalagda kostnaden för asfalteringen i Stigtomta hamnade på cirka 1,6 miljoner kronor. Varje år finns en pott för samfälligheter i Nyköpings kommun att söka extra bidrag ur. Potten ligger på 400 000 kronor.

– Det får man inte många meter asfalt för, säger Bo Pettersson.

Tillsammans med sju andra samfälligheter skickade Stigtomta vägsamfällighet in en skrivelse till bygg- och tekniknämnden på Nyköpings kommun där de föreslog att man skulle höja potten för extra bidrag.

– Summan i potten har nämligen inte höjts på väldigt många år så vi tänkte att det kanske kunde vara aktuell, säger Bo Pettersson. Svaret från nämnden var dessvärre inte det föreningarna hoppats på.

– Svaret från kommunen blev att de tyckte att vi skulle höja taxan för de boende istället för att få in mer pengar till samfälligheterna, berättar Bo Pettersson.

– Det känns tråkigt, vi betalar skatt som alla andra men måste också stå för den största delen av underhållet av vägnätet här ute på landsbygden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!