Bengtzboe slipper åtal

Bedrägeriutredningen mot tidigare riksdagsledamoten Erik Bengtzboe läggs ned.

Erik Bengtzboe kommer inte att åtalas.

Erik Bengtzboe kommer inte att åtalas.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-10-21 13:46

Brottsutredningen där den moderate tidigare ledande politikern Erik Bengtzboe misstänkts för bedrägeri läggs ner.

Bengtzboe kvitterade ut pengar till en övernattningslägenhet i Stockholm. Samtidigt var han skriven hos sin mor i Nyköping men bodde med familjen i Stockholm.

Det är åklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren som nu beslutat att inte åtala Bengtzboe. Han säger att reglerna i ersättningslagen är för otydliga och för bristfälliga och att det inte finns förutsättningar för ett åtal. 

– I ett brottmål måste det vara förutsägbart vad den åtalade skulle kunna straffas för. Så är det inte i det här fallet. Slarvigt uttryckt kan man säga att det vid ett åtal skulle bli en tombola var tingsrätten skulle sätta ner foten. Så kan det inte vara i ett brottmål, då kommer man i konflikt med grundläggande rättssäkerhetsprinciper. 

Bengt Åsbäck säger att det går att ställa sig frågan hur man kan få ersättning för en övernattningsbostad om det i princip är det enda boendet man har. 

– Men vi åklagare sysslar med straffrätt och inte med moralfrågor. Och för att komma åt det måste man skriva om lagen.

Bengtzboe förhördes av polis den 11 oktober. Polisen har dessutom hållit ett antal förhör med handläggare på riksdagens förvaltningskontor och dess chef. Erik Bengtzboe har nekat till brott. Han menar att det inte varit brottsligt att ta ut ersättning för sin bostad i Stockholm.

Bengtzboe var fram till att han lämnade sina uppdrag bland annat partiets talesperson i utbildningsfrågor. Tidigare har han varit ordförande för det Moderata ungdomsförbundet (MUF).

De nu avskrivna bedrägerimisstankarna gällde 140 000 kronor som Bengtzboe tagit emot under de senaste fyra åren då han suttit i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!