Fotbollslag blev av med jackor och mobiler

17 spelare i Nyköpings Bis U17-lag blev bestulna på mobiler och märkesjackor ur omklädningsrummet på Rosvalla på fredagskvällen.

Markus Nilsson. driftchef på Rosvalla föreslår att  att ansvarig ledare/lärare är på plats och släpper in laget eller skolklassen. Då eliminerar man risken för stöld på grund av att koder kommit i orätta händer.

Markus Nilsson. driftchef på Rosvalla föreslår att att ansvarig ledare/lärare är på plats och släpper in laget eller skolklassen. Då eliminerar man risken för stöld på grund av att koder kommit i orätta händer.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköpings kommun2019-11-25 16:00

När spelarna kom in från träningspasset på konstgräsplanen var jackor och mobiler borta. Idrottare ska flera gånger tidigare ha blivit av med kläder, mobiler och värdeföremål.

– Det är ledaren som är ansvarig, både i omklädningsrummet och på planen. Vi sätter inga koder på dörrlåsen, ansvaret ligger hos den som låser upp dörren, säger  Markus Nilsson, driftchef på Rosvalla. 

Patrik Berglin, klubbchef i Bissarna, vill se snabba åtgärder från ledningen för anläggningen.

– För två veckor sedan blev fotbollsgymnasiets elever utsatta för stölder. Tidigare år har vi kanske haft någon incident på ett år men nu har det eskalerat, säger han. 

Enligt Berglin ska det även ha hänt att någon tagit sig in när det funnits personer precis omkring eller i väldigt nära anslutning till omklädningsrummet.

– Då har de bara roffat åt sig saker och stuckit, säger han. 

Driftchef Markus Nilsson läste om stölderna på sn.se och har svarat på Patrik Berglins önskan om en plan för bättre säkerhet.

– Jag tog tag i det här direkt. Vi ska sätta oss ner med de största föreningarna och diskutera, säger han.

Polisen hade på måndagen fått in flera anmälningar från de bestulna fotbollsspelarna men polisen bedömer det som utsiktslöst att få tag i dem som stulit fotbollskillarnas grejor.

– Vi har inte inlett någon förundersökning. Det finns inga kameror i omklädningsrummen. Någon anmälare ska ha sett två mörkklädda personer men det är ju inte mycket att gå på, säger Mikael Larsson, utredningsledare vid Nyköpingspolisen.

Driftchef Markus Nilsson säger att anläggningen inte kan hållas ansvarig för att obehöriga personer lyckas ta sig in i omklädningsrummen.

– Det är ledaren eller läraren som sätter koden. De har en tagg och registrerar en fyrsiffrig kod som spelarna kan öppna med. Vi påpekar att det är viktigt att inte ha samma kod vid flera tillfällen men jag kan tänka mig att man vill göra det enkelt om man har träningar flera gånger i veckan, säger han.

Han räknar med att ha ett möte med föreningarna i närtid.

– Vi kommer att föreslå  att ledarna måste vara på plats och låsa upp med sin  tagg. Det blir samma system som med en nyckel. Det blir ett lagansvar att komma i tid och bli klara i tid efter träningen. Men vi ska föra en dialog med föreningarna om det, säger Markus Nilsson. 

Nästan hela fotbollslaget blev av med värdesaker och jackor under fredagskvällens träning.
Nästan hela fotbollslaget blev av med värdesaker och jackor under fredagskvällens träning.
Karta: Rosvalla IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!