Linda och Christer separerade när deras gemensamma son var tre månader gammal.
De har enats om delad vårdnad vilket gör att de har 240 föräldradagar var. Innan separationen hade Linda påbörjat föräldraledigheten medan Christer jobbade med sitt nystartade företag.
Lindas föräldradagar är slut och att hon inte har rätt till någon annan ersättning från socialtjänsten. Myndigheten anser inte att Linda kan stå till arbetsmarknadens förfogande, något hon inte kan göra då hon inte har en förskoleplats till sonen.
Hennes handläggare vid Socialtjänsten menar att Linda ska övertala sitt ex att ge fler föräldradagar till henne för att kunna försörja sig.
Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, uppger att han inte kan uttala sig i det specifika ärendet. Han menar att det förekommer att föräldrar som separerat inte vill överlåta dagar mellan varandra.
– Ofta blir det kvinnan som får ansvaret över barnet vid en separation. Även om det förekommer något enstaka fall där mannen hamnar i den situationen, säger han.
Enligt Niklas Löfgren är det enda sättet för kvinnan att få fler föräldradagar att ansöka om ensam vårdnad för barnet.
Det som gör att pappan inte kan vara föräldraledig med sonen är att han befinner sig i en uppbyggnadsfas av sitt företag.
– Hade jag jobbat på en vanlig arbetsplats hade det bara varit att ansöka om föräldraledigt, säger han.
– Christer är ingen dålig pappa, jag förstår att han vill vara hemma med sonen men att det inte går just nu. Jag förstår också att han inte vill lämna över sina dagar till mig. Han vill ju också ha möjlighet att vara ledig med sin son, säger Linda.
Victor Eriksson Gonzalez, teamchef vid Socialtjänsten i Nyköping, menar, rent generellt att det handlar om att i tid planera sina föräldradagar så att det räcker fram tills dess att barnet är ett år och kan börja förskolan.
– I grund och botten är det ett föräldraansvar att dela på dagarna tills barnet är gammalt nog, säger han.
Ett sätt att minska risken för att andra personer hamnar i Lindas situation är att ändra lagstiftningen.
– Lagen är utformad med jämställdhet i fokus så att båda föräldrar har lika många dagar. Vi som enskild myndighet har nog mycket att göra med det dagliga än att börja engagera oss i de större frågorna.