Polisen hittade dumpat vapen mitt i stan

Ett vapen som misstänks vara skarpladdat har dumpats i centrala Nyköping. Det hittades av polis natten mot onsdagen. Två personer misstänks ha gjort sig av med vapnet och lämnat platsen.

Polisen sökte igenom området efter att ha kontrollerat två misstänkta personer. Det blev jackpot.

Polisen sökte igenom området efter att ha kontrollerat två misstänkta personer. Det blev jackpot.

Foto: Jens Alvin

Nyköpings kommun2019-11-20 21:05

Strax före klockan 01 kontrollerade patrullerande poliser flera personer vid krogstråket i Nyköping. 

– Efter att personerna hade lämnat hittade polisen ett pistolliknande föremål. Två personer som avvikit från platsen blev misstänkta för att ha dumpat vapnet, eller på annat sätt hanterat det, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson i region öst.

Vapnet kan ha varit skarpladdat. De två personer som avvikit greps av patrullen och anhölls tidigt på onsdagsmorgonen av jouråklagare. De misstänkta uppges vara i 20- respektive 25-årsåldern och ska vara kända kriminella. De förhördes under onsdagen. Under dagen släpptes den yngre av männen efter beslut av chefsåklagare Robert Eriksson.

– Misstankarna är inte avskrivna men jag bedömer att de just nu inte räcker för en häktning. Det kan komma att ändras under utredningens gång, säger Eriksson.

Han hänvisar till förundersökningssekretess och är i övrigt sparsam med uppgifter om utredningen. Han uppger inte vilken inställning de båda misstänkta redovisar och bekräftar inte heller att det är ett riktigt vapen som tagits i beslag. 

– Jag kan inte kommentera det. Men jag har gett direktiv att attiraljen ska skickas för teknisk undersökning, säger han.

Under torsdagen väntas beslut om den anhållne mannen ska begäras häktad eller försättas på fri fot.  

Straffet för grovt vapenbrott är fängelse i lägst två år och högst fem år. Vid bedömningen om brottet är grovt har det betydelse om personen har haft vapnet på allmän plats. 

Karta: Östra Storgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!