Sagolik och fartfylld lässtund på Culturum

Varför bara ha högläsning, när man kan skapa en spännande sagolek utifrån berättelsen. Det gör bibliotekarien Elina Eriksson.

Barnen som besökte sagoleken under  tisdagseftermiddagen på  Culturum levde sig in i berättelsen som bibliotekarien Elina Eriksson berättade.

Barnen som besökte sagoleken under tisdagseftermiddagen på Culturum levde sig in i berättelsen som bibliotekarien Elina Eriksson berättade.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-11-05 18:43

Ett tiotal små barn, kryper, lyssnar och tittar storögt på barnbibliotekarie Elina Erikssons när hon framför en sagolek utifrån folksagan Råttfångaren i hamnen. 

– Det här är det bästa jag vet, säger Elina. Man kan ta till sig en berättelse på olika sätt och genom leken blir det en annan slags upplevelse.

På Nyköpings bibliotek Culturum har flera liknande arrangemang ägt rum under hösten och ytterligare ett tillfälle återstår. 

– Förra veckan var det sagoyoga, tidigare har vi haft teaterlek och kasperteater, säger Elina.

Magdolina Berg är mamma till pojkarna Ivar, Ragnar och András och tillsammans besöker de sagoleken för första gången.

– Jag tycker det här är jättekul, säger hon, medan pojkarna leker och följer efter bibliotekarien Elina när hon busar och spelar flöjt inför barnen.

Elina springer ut ur rummet med en färgglad sjal runt sig och barnen springer efter henne och fnittrar och skrattar.   

– Barnen är verkligen engagerade och hänger med när man berättar på det här viset. Vi vill alltid inspirera barn och föräldrar till att läsa mer och skapa egna berättelser hemma, säger Elina.

Linda Johanssons döttrar Aleah, Aisha och Alba lever sig också in i sagan. Ena systern tar på sig en stor svart hatt medan den andra kryper ihop och försöker föreställa en råtta framför Elinas fötter.

– Jag är glad att vi åkte hit, när det väl händer något roligt i Nyköping får man passa på. Och det här uppskattar både jag och barnen, säger Linda.

 Bröderna Ivar, Ragnar och András Berg  levde sig in i berättelsen.
Bröderna Ivar, Ragnar och András Berg levde sig in i berättelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!