SN var på plats vid Studsviksbranden

Efter branden på Studsvik var det på fredagsmorgonen hyfsat lugnt på platsen. Arbetet med att släcka branden fortsatte.

En lastbil med radioaktivt avfall var på väg in på området samtidigt som en brandbil körde därifrån.

En lastbil med radioaktivt avfall var på väg in på området samtidigt som en brandbil körde därifrån.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköpings kommun2019-11-08 09:47

På platsen luktade det brandrök och en stickande doft av krut kändes. När SN:s reporter och fotograf på plats stannade till utanför huvudentrén ombads vi att flytta oss ett hundratal meter därifrån.

– Vi vill helst inte ha er här då vi inte har möjlighet att ödsla tid på att hålla ögonen på er hela tiden, sa en skyddsvakt.

Bolaget Cyclife Swedens vd Henrik Modeer gav en intervju utanför anläggningen. Han sa att det var ett metallstycke av titan som började brinna i deras smältanläggning i samband med en metallbearbetning. 

– Branden pågår fortfarande i stenullsisoleringen till taket. Brandkåren försöker nu ta bort isoleringen mellan plåtskikten. Ännu vet man inte hur länge det här kommer att ta. Det brinner väldigt långsamt och kontrollerat, men samtidigt är det en utmaning att släcka när det sitter fast mellan plåtarna, sa han på fredagsförmiddagen och fortsatte:

– Vi får analysera exakt hur branden uppstod när vi har fått tillgång till fastigheten. Alla är lite skakade efter det som hänt, men jag tycker ändå att stämningen är god, sa han. 

Räddningspersonal som var på väg in på området fick en dosimeter av grindvakten för att kunna mäta eventuell strålning. 

En annan som redan hade varit inne på området var Alexander Eriksson. Han är lastbilschaufför och levererar avfall från kärntekniska anläggningar till Cyclife. På fredagsförmiddagen skulle han leverera avfall till området där branden uppstod. Men så blev det inte.

– Jag har inte sett så mycket inifrån själva brandområdet eftersom vi har fått låna en annan del av området där vi har kunnat lämna av vårt avfall. Det är vissa krav, så vårt avfall kan inte stå var som helst, sa han. 

Vad säger arbetarna inne på området?

– Det märks att de har fått bekymmer, men de har löst det rätt så bra. I det stora hela är det ingen större skillnad. Däremot söks fler områden av radiologiskt än i vanliga fall. Men de har inte hittat någonting, vilket är skönt, fortsatte Alexander Eriksson.

Räddningstjänsten meddelade vid lunchtid att de beräknade att släckningsarbetet skulle pågå en bit in på natten mot lördag. 

Lennart Meijer, yttre insatschef på Södertörns brandförsvarsförbund, berättade att släckningsarbetet beräknades pågå till natten mot lördagen.
Lennart Meijer, yttre insatschef på Södertörns brandförsvarsförbund, berättade att släckningsarbetet beräknades pågå till natten mot lördagen.
Karta: Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!