Vid de två sista inbrotten i Nyköping kom förövarna undan med exklusiva rattar, extraljus och elektronik för miljonbelopp. Inkräktarna hade krossat sidorutor, ålat sig in och monterat bort den åtråvärda utrustningen och försvunnit. Både polis och branschfolk misstänkte att stöldgodset hade fraktats utomlands

Företagets vd Jens Tjärnlund var uppgiven när han kommenterade stölderna i tidningen Södermanlands Nyheter.

‒Det spelar ingen roll hur mycket vi skyddar oss. När de packat in grejerna i lastbilarna är det bara att köra. Täpp till utgångarna ur Sverige och inför någon form av utförselkontroller. Då skulle vi ha större möjligheter att ta dem, sa han i tidningen i slutet på förra året.

Artikelbild

Vid de två sista inbrotten i Nyköping kom förövarna undan med exklusiva rattar, extraljus och elektronik för miljonbelopp.

Högre stängsel, utökad bevakning, övervakningskameror och id-märkta maskiner. Det är vardag för många företag.

‒Vi har id-märkning på våra maskiner. Man penslar på en slags dna-träng som man sedan kan se med hjälp av en uv-lampa, berättar Klas Forsberg på maskinuthyrningsföretaget Ramirent i Eskilstuna.

Ramirent hyr ut maskiner och verktyg av olika slag. Både stora och små. Klas Forsberg, en av företagets uthyrare berättar att företaget i Eskilstuna hittills har klarat sig ganska bra från stölder. Men man har också vidtagit en hel del åtgärder.

Den id-märkning som finns på de flesta maskiner är en sådan. Märkningen består av en dna-sträng, en kod, som man penslar på. Koden syns sedan om polisen lyser på den med en uv-lampa. Med hjälp av mikroskop kan polisen sedan se vem maskinen tillhör.

‒Men det bygger förstås på att maskinen hittas också, om den blir stulen, säger Klas Forsberg.

Stora maskiner har gps-spårning berättar han. Då kan man sitta hemma eller på jobbet och titta var maskinen befinner sig.

De internationella stöldligornas framfart är något som de flesta företag i bygg- och anläggningsbranschen känns vid. Precis som bilföretagen.

Klas Forsberg tror att byggarbetsplatser har de största problemen när det gäller företag i bygg- och anläggningsbranschen. Där handlar det om tillfälliga platser som inte har samma möjligheter som företag som har en fast plats där det går att sätta upp stängsel eller vidta andra åtgärder som skydd mot tjuvar, säger han.