2002 dök ett nytt parti upp på den politiska himlen i Vingåker: VTL, Vägen till livskvalitet. Partiet bildades på våren det året och fick i höstens val 11,9 procent av rösterna, vilket räckte till fyra mandat i fullmäktige. Ordföranden Martin Larsson blev kommunstyrelsens ordförande och bildade majoritet under namnet "Puff" tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, dåvarande Folkpartiet (nuvarande liberalerna) samt Miljöpartiet.

2010 fick VTL 12 procent av rösterna och 2014 hade partiet tappat till strax över fem procent av rösterna. I årets val landade VTL, som nu heter Vingåkerspartiet VTL, under valnatten på 4,2 procent och ett tappat mandat. Spärren för kommunfullmäktige ligger på två procent av rösterna.

– Väljarna har ju sagt sitt, nu får vi agera utifrån det. Vår ambition var att kunna sitta med i majoritet och kunna påverka utifrån det, säger partiets ordförande Martin Larsson.

Inget parti har hört av sig än, med förslag på samarbeten, säger Larsson, men han tror att de flesta partier vill vänta in onsdagen, då det definitiva valresultatet, med utlandsröster och de sent lagda förtidsrösterna ska vara med.

– Allt är hypotetiskt, jag får se vilka som återkommer. Vi är öppna för samverkan. Men sådana förhandlingar förs nog bäst med varandra, inte via media, konstaterar han.

En förklaring till resultatet för VTL anser Martin Larsson är det som många lokala partier har att tampas med.

– Det är mycket fokus på rikspolitiken och valet är samma dag. Lokalpartierna kommer i skymundan. Många röstar nog likadant i alla tre valen och tänker inte på att det finns ett lokalt alternativ.