Oscar, nu 11 månader gammal, föddes med hydrocefalus, eller vattenskalle, och fick en så kallad shunt inopererad när han var fem veckor gammal. Shunten, ett litet rör som reglerar trycket i huvudet, gör att Oscar kan leva ett fullt normalt liv.

Men om shunten av någon anledning blir igentäppt kan Oscar snabbt bli väldigt dålig. Detta var vad som hände en natt för knappt två månader sedan.

‒Han kräktes jättemycket hela tiden, hade ont, var medtagen och fontanellen var uppskjuten. Vi vet ju vad vi ska vara uppmärksamma på, säger Oscars mamma Sara och visar ett informationsblad med en lista på symptom när shunten inte fungerar som den ska.

Familjen åkte in till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och blev kvar i sju dagar. Trots att Sara och Oscars pappa Adam flera gånger påtalade att de trodde att det var problem med shunten blev Oscar aldrig undersökt av någon av de barnneurologer som jobbar på sjukhuset. Läkarna utredde i stället allt från glutenallergi och förstoppning till magsjuka.

[fakta nr="1"]

Plötsligt mådde Oscar något bättre, och familjen fick åka hem. I efterhand står det dock klart att det berodde på att skallbenet gav efter och utvidgades, vilket sänkte trycket i huvudet tillfälligt. Detta är inte möjligt hos äldre barn där skallbenet har vuxit ihop.

‒Vi var väldigt stressade och trodde ju hela tiden att det var shunten. Det är bråttom att åtgärda, annars finns det risk för hjärn- och synskador, berättar Sara.

Efter två dagar hemma började Oscar kräkas igen och familjen åkte tillbaka till Mälarsjukhuset, och han blev då inlagd på sjukhuset igen. Flera läkare, totalt åtta stycken på akuten och barnmottagningen, undersökte Oscar vid olika tillfällen. Han började också skela kraftigt på grund av trycket, och det var först när familjen fick träffa en ögonläkare som de fick gehör för sin oro.

Efter ytterligare påtryckningar fick de till slut en remiss till barnneurologiska avdelningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, 32 dagar efter det första besöket på sjukhuset i Eskilstuna. Väl där konstaterade läkarna att Oscar behövde opereras omedelbart. Shunten byttes ut och Oscar var fullt frisk och sitt vanliga jag direkt när han vaknade efter operationen.

‒Egentligen var det akut från dag ett. Det är rätt sorgligt hur nonchalanta de var i Eskilstuna, såhär i efterhand, säger Adam.

Sara och Adam är nu kritiska till Mälarsjukhusets agerande, och vill att verksamhetens rutiner utreds ordentligt.

‒Vi vill egentligen inte vara några offer som snyftar i tidningen, men problemet är ju att det finns flera barn i länet som har shunt, säger Adam.

‒Jag är också orolig för hur det går om det här händer igen. Om huvudet inte ger efter nästa gång kan förloppet gå mycket snabbare, säger Sara.

Oscar, Sara och Adam heter egentligen något annat.