… och där lämnar de startblocken

Utgångsläget kunde vara enklare med Alliansögon sett. Underläge med närmare tio procentenheter i första Sifomätningen för valåret. Så nog bör Allians­partiernas valstrateger vara oroliga.

Övrigt2010-01-25 05:30

Men för all del, opinionsmätningar är inte valresultat. De tar dock tempen på dagsformen. Det som möjligen kunde ses som god tändvätska inför gårdagskvällens SVT-debatt mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin var att gapet mellan regeringen och de tre oppositionspartierna minskar i Sifomätningen. På en månad har försprånget tuggats ned med cirka en procentenhet. Fortsätter det på den vägen kan det alltså gå undan i vår och när valrörelsen sedan dundrar igång på allvar.
Inget block är starkare än sitt svagaste kort, vare sig det handlar om ledarskap eller om parti. De stora opinionsskiftena den här mandatperioden har skett på motståndarmisstag mer än egna framgångar. Risken för ett osäkert parlamentariskt läge verkar öka, med Sverigedemokraterna som den allra mörkaste hästen i stallet.
Statistiken talar för det block som leder i januari, enligt opinionsmätningarnas nestor Sören Holmberg. Å andra sidan är det inte statistiken som avgör valet.

Det politiska landskapet är inte helt likt det vi har sett tidigare. Det är inte längre ett löst sammansatt liberalt/konservativt block mot Socialdemokraterna, det är inte heller Alliansen mot Socialdemokraterna med tysta stödpartier. Det är Alliansen mot den samlade oppositionen. Det kommer alltså att handla lika mycket om gemensam styrka som vass enskild profil. Vilka samarbetar bäst? Vilka har den bästa gemensamma politiken för Sverige i en globaliserad värld? Vilka är starka nog när det blåser kallt?
Partierna som har medgång i dag har en viss fördel in i valåret, men den gäller att hanteras rätt. Bra startposition kan likväl bli till en lång sista kurva. Miljöpartiet har inte behövt ge många besked om den egna politiken, men har samtidigt gått riktigt bra i opinionen. Är det då smart att börja prata egna politiska recept – eller bör man självsäkert kura ihop sig lite till för att klämma det ”göttaste” ur medvinden? Svaret är inte givet.
Marginalerna mellan ett framgångsval och ett jaha-val i svensk politik brukar vara små. Lite slump, lite konjunktur, lite valstugereportage, en maxtaxa, ett jobbavdrag eller ett språkkrav.
Detta bör man ha i minnet när valårsduellerna mellan Reinfeldt och Sahlin enbart är inne på första varvet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om