1 Arvoden
Den så kallade arvodesskandalen i Landstinget Sörmland skapade nyheter hela året. Först som en omfattande och röststark debatt, med upprörda medborgare som demonstrerade utanför landstingshuset, följt av pr-konsulter som hyrdes in för att försvara landstingsledningen mot medierna. Under hösten trädde så åklagarkammaren in. Flera toppolitiker och topptjänstemän delgavs misstanke om brott. Landstingsdirektören fick gå. Brottsmisstankarna har därefter avskrivits i nästan samtliga fall, men sista ordet är inte sagt än i den största politiska skandalen i sörmländsk landstingspolitik på mycket länge.
2 Euro
Aldrig har den gemensamma valutan varit under så hård press, aldrig har frågan om dess framtid bemötts med så stor osäkerhet. Den politiska idén håller fortfarande – men Eurozonens ledare, inte minst Tyskland och Frankrike, har lärt sig den hårda vägen att ordspråket ”Som man bäddar får man ligga” verkligen gäller.
3 Demokrati
Först föll diktatorn i Tunisien som en följd av folklig resning mot förtryck, fattigdom och ofrihet. Det var första dominobrickan, som följdes av att människorna i Egypten tvingade Hosni Mubarak att avgå. I Libyen satte diktatorn Muhammar Khadaffi in bombflyg mot sitt eget folk för att underkuva protesterna – det slutade med väpnat uppror, FN- och Natoingripande och Khadaffis död. Utvecklingen kom att kallas den arabiska våren. Mycket står fortfarande och väger, men det kan komma att ses som en av de viktigate storpolitiska händelserna på länge. Hoppet om en demokratisk utveckling längs södra Medelhavskusten lever, men det finns mörka moln kvar, inte minst diktaturens blodiga övergrepp mot demonstranter i Syrien.
4 Adressändring
Socialdemokraternas nya partiledare som enligt egen uppgift var både särbo och kulbo, hamnade i blåsväder för att han begärt och fått hyresbidrag som sambo från riksdagen. Han var inte ensam om att göra fel, men kombinerat med en rad svajiga politiska utspel blev Håkan Juholt centralfigur i partiets största kris hittills. Sällan har någon partiledare så kort efter tillträdet börjat få frågor om sin avgång.
5 Ledarskifte
Maud Olofsson lämnade efter tio år över partiledarskapet inom Centerpartiet till Annie Lööf. Mona Sahlin avgick som S-ledare och Håkan Juholt trädde till. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson efterträddes som språkrör i Miljöpartiet av Gustav Fridolin och Åsa Romson. Vänsterpartiets Lars Ohly bestämde sig motvilligt för att avgå. Vem som efterträder är inte klart, men förre EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt är huvudkandidat. Hittills har språkrören fått den mest positiva effekten.
6 Massmördare
Den 22 juli exploderade en bomb i Oslo centrum, attentatet var bara början på en terrorvåg orkestrerad av en ensam extremist. I Oslo och på den lilla ön Utöya mördade han kallblodigt – med en uttalad politisk agenda byggt på invandrarhat och rasism – 77 personer. En av Norges värsta katastrofer och ett av de värsta terrordåden i Europa var ett faktum. Debatten om vem som kan vara misstänkt terrorist förändrades i grunden.
Bara några månader tidigare hade jakten på världens mest efterspanade terrorist tagit slut. Amerikanska trupper attackerade och dödade al-Qaidaledaren Usama bin Ladin i hans gömställe i en välmående pakistansk förort, nästan tio år efter terrordådet i New York den 9 september 2001.
7 Övergrepp
Höjdhopparen Patrik Sjöberg skrev en av årets viktigaste böcker. I boken Det du inte såg, berättar han om hur han som ung idrottare utsatts för övergrepp av sin styvfar och tränare. Fler trädde fram - och Sjöbergs mod att berätta ledde till en viktig och angelägen debatt för hela idrottsrörelsen.
8 Konkurs
Biltillverkaren Saab, med färgstarke ägaren Victor Müller i spetsen, lanserade räddningsprogram efter räddningsprogram för att rädda företaget undan konkurs. Men förre ägaren General Motors bekymmer med att sälja hemligheter till kinesiska bolag samt en av de tilltänkta finansiärernas skumma affärer, blev till slut för mycket. Saabs konkurs var ett faktum.
9 Region
Först i sista stund blev det fart på regiondebatten. Landstingsledningen vill flytta ihop med Västmanland och Örebro. ”Partiboksregionen” ser ut som att vara det mest effektivta sättet att snabba på splittringen av Sörmlands län.
10 Säljteknik
När Nyköpingsalliansen på goda grunder försökte sälja ett antal kommunala fastigheter under förra mandatperioden blev det ett himla liv. När det nya rödgröna styret under året beslöt att göra något liknande – inte Träffen förstås – var det knäpptyst. När far super är det rätt?
11 Äldrevård
Skandalerna kring vårdbolaget Carema gjorde förnyelsen av välfärdsutbudet en grov björntjänst. Är privat företagande bra för att utveckla kvaliteten inom omsorgen? Åsikterna är många. Efter en omdebatterad SNS-rapport stod det klart att forskningen inte vet svaret på den frågan.