1,3 miljoner i bidrag till sopsortering slopas

Bara en enda fastighetsägare i östra Sörmland har sökt och fått länsstyrelsens bidrag för att installera källsorteringshus. Nu fryser 1,3 miljoner statliga kronor inne. Det är samma trend i hela landet, säger Anna Lock på länsstyrelsen i Södermanland.

Övrigt2006-11-20 00:25
Intresset för att skapa utrymmen där man kan sortera sina sopor så att hyresgäster inte ska behöva ta sig till en allmän miljöstation har minst sagt varit ljummet i länet. I Oxelösund, Trosa och Gnesta har ingen fastighetsägare ansökt om några bidragspengar och i Nyköping är det bara fastighetsbolaget Klövern som tagit chansen.

Sedan februari förra året har ägare till flerbostadshus kunnat ansöka om att få 30 procent av byggkostnaderna betalda från länsstyrelsen. Totalt hade Sörmlands länsstyrelse 3,8 miljoner kronor att fördela. Bara 2,5 miljoner kommer att delas ut, övriga 1,3 miljoner kronor fryser inne.
Det var ett av många stöd som syftar till en god miljö. Att inrätta ett källsorteringsutrymme är en bra miljöåtgärd på sikt, säger Anna Lock, handläggare för bostadsfrågor på länsstyrelsen.
Peter Sörman, vd för Fastighetsägarna Öst, säger att det för många små fastighetsägare inte är något alternativ att bygga källsorteringshus, det blir för dyrt. En hel del har äldre hus med sopnedkast, och svårt att få plats.
De synpunkter vi har är att man inte ska lägga orimliga krav på fastighetsägarna, säger han.
Fastighetsägarna centralt har gått ut och rekommenderat sina medlemmar att inte bygga egna källsorteringshus. Anledningen är att man anser att kostnaden för insamlingen av avfall borde läggas på den som producerar en produkt, och inte på fastighetsägarna.

Enligt en utredning som Naturvårdsverket ska presentera om ett par veckor behöver insamlingssystemen förbättras och omfatta material, inte bara förpackningar. I framtiden bör man kunna slänga sin stekpanna ihop med konservburkarna.
Materialåtervinning sparar energi, minskar utsläpp av växt-husgaser och minskar förbrukningen av resurser. Det är bättre att en stekpanna återvinns
i stället för att den bränns och blir slagg på en deponi, säger Sanna Bue, ansvarig för utredningen Framtida producentansvar på Naturvårdsverket.
Däremot säger utredningen inte att det bästa systemet är fastighetsnära sortering.
En del forskning visar att det blir bättre sortering, en del att det blir sämre. Men det blir alltid dyrare. Vi kan inte försvara en nationell reglering om det blir dyrare, säger Bue.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om