2 grader närmare ett avtal

! Om två månader är det dags för FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Kan världens stater enas om en gemensam strategi för att bekämpa utsläppen av växthusgaser? Kan världens stater enas om arbetsfördelningen och kostnadsfördelningen?
Så här långt har det sett tveksamt ut.

Övrigt2009-10-21 05:00

För att en långtgående överenskommelse under de tolv mötesdagarna ska vara möjlig, måste mycket vara säkrat på förhand. Svåra hinder och stora motsättningar måste ha lösts eller överbryggats.
Att inte få till en klimatöverenskommelse vore en stor missräkning inte bara för EU och Sverige som dess ordförandeland, utan även för USA och dess president Barack Obama. Det handlar om att leva upp till den berömda valslogan Yes We Can.
Miljöminister Andreas Carlgren dock att klimatförhandlingarna är på väg att passera ett väsentligt hinder. Till Ekot säger han att de olika parterna står närmare varandra i frågan hur de åtgärder som behövs även i utvecklingsländerna ska kunna finansieras.
Det är ansträngningar i många led som måste för att få en global överenskommelse på plats. Då handlar det inte bara om samtal i diplomatins korridorer, utan också om hur pass mycket man kan engagera människor i vardagen.
Näringsminister Maud Olofsson och miljöminister Andreas Carlgren står bakom den klimatpolitiska kampanjen 2 grader, som backas upp av ett antal olika organisationer. Bland andra Röda Korset, Rädda Barnen, LO, TCO, LRF och Sveriges Åkeriföretag har gjort gemensam sak med ministrarna och med Centerpartiet.
Namnlistan kommer sedan att lämnas över till USA:s och Kinas regeringar.
Kampanjen ställer krav på ett internationellt klimatavtal i Köpenhamn – och att alla världens stater deltar. Avtalet måste också garantera att världens fattigaste stater inte får det svårare att bekämpa fattigdomen som en följd av sina klimatåtaganden.

Kampanjen tar fasta på att G8-ledarna, världens åtta största ekonomier, i somras ställde sig bakom kravet att utsläppen av växthusgaser ska minskas med 50-80 procent under de kommande 40 åren. Det är enligt FN:s klimatpanel vad som krävs för att jordens medeltemperatur inte ska öka med mer än två grader och vattennivåns höjning ska begränsas till mellan en halv och en och halv meter.
Kampanjen, 2grader.se, rubbar måhända inga berg, men den kan göra sitt för att hålla trycket uppe på världens ledare att säkra en fullvärdig överenskommelse i Köpenhamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om