300 företag drabbas av Rydbergskonkursen: "Känns ruggigt tråkigt"

Över 300 bolag drabbas ekonomiskt av konkurserna i Rydbergskoncernen. Nyköpingsföretaget Bemab har en fordran på konkursboet på över fyra miljoner kronor – pengar som av allt att döma är förlorade.

Nyköpingsföretaget Bemab, som bland annat genomfört arbeten på trossgränd för Rydbergs bygg AB (bilden), drabbas hårt av konkursen. Men företaget har redan klarat av att skriva av hela miljonsmällen i det bokslut som blev klart i april och verksamheten fortsätter som vanligt.

Nyköpingsföretaget Bemab, som bland annat genomfört arbeten på trossgränd för Rydbergs bygg AB (bilden), drabbas hårt av konkursen. Men företaget har redan klarat av att skriva av hela miljonsmällen i det bokslut som blev klart i april och verksamheten fortsätter som vanligt.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-06-12 06:00

– Det känns ruggigt tråkigt. Vi hade absolut inte räknat med detta, säger Peter Arnell, vd och delägare på Bemab, som har ett 20-tal anställda och arbetar med markanläggning.

Som SN kunde berätta i helgen visar konkursförvaltarens genomgång av skulder och tillgångar i bolagen att det fattas ungefär 100 miljoner kronor, något som framför allt kommer att drabba olika företag.

– De leverantörer som har fordringar på konkursboet kan tyvärr bara räkna med att få tillbaka en mindre del, säger konkursförvaltare Mats Emthén.

En genomgång som SN har gjort visar att det handlar om ungefär 300 bolag som framför allt är verksamma i Mälardalsregionen, samt i Nyköping och Oxelösund.

Ett tiotal har fordringar som överstiger en miljon och Bemab är ett av de som drabbas hårdast. Företagets fordran på drygt fyra miljoner motsvarar en femtedel av företagets årsomsättning.

Även om det är extremt tufft att göra en miljonförlust på detta sätt, fortsätter företagets verksamhet som vanligt.

– Vi funnits ett tag och har lyckats lägga undan en del, annars hade det inte gått. Vi gjorde bokslut nu i april och då skrev vi av hela fordran, berättar Peter Arnell.

– Trots att vi skrev av en fordran på drygt fyra miljoner kronor så gjorde vi bara en förlust på två. Det visar hur stark ekonomin är i vår verksamhet.

Owe Larsson borr har en fordran på Rydbergs på drygt fyra hundratusen kronor. Det är naturligtvis kännbart att förlora så mycket pengar även om det inte påverkar verksamheten, berättar Owe Larsson, vd och ägare.

– Pengarna hade ju kunnat användas till investeringar eller något annat, så det är klart att det känns bittert. Men vi har en buffert så vi klarar sådana här situationer. Det är bara att spotta i nävarna och komma igen, säger han.

Den absolut största fordringsägaren är Sörmlands sparbank med 50 miljoner kronor. Banken kommer sannolikt att få tillbaka stora delar av pengarna.

– Banken är en prioriterad fordringsägare eftersom man har lånat ut pengar mot säkerhet, framför allt i fastigheter, säger Mats Emthén.

Kan företrädare för bolaget hållas personligt ansvariga för någon skuld?

– Det är det alldeles för tidigt att uttala sig om. Det är något som vi kommer att titta på.

Konkursförvaltaren också att undersöka vad som kan ha lett fram till konkursen. Uppgifterna presenteras sedan i en förvaltarberättelse som ska vara klar om sex månader.

Koncerninterna skulder

Bristen i bolagen uppgår totalt till 100 miljoner kronor. En del av denna summa är koncerninterna skulder, dvs bolagen har fordringar på varandra. Bristen som drabbar olika leverantörer uppgår till 70-80 miljoner kronor.

Rydbergs bygg och två andra bolag försattes i konkurs 23 april i år. Sedan dess har ytterligare fem bolag i samma koncern försatts i konkurs. Edgångssammanträde hålls förra veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om