35 år i skolmatens tjänst
På torsdagar var det alltid ärtsoppa och pannkakor. Är det något de flesta minns av skolmaten är det just det.Det serverade Birgitta Wähl. Men det gör hon inte längre.
Lilla vän, det var länge sen vi tog bort ärtsoppan. Ungarna tycker inte om det förstår du, säger hon.
Birgitta Wähl vet. Hon har serverat skolmat i 35 år.
Snart är det slut med det, men det vill hon inte att det skrivs så mycket om. I vår blir hon pensionär och när terminen är slut torkar hon av matborden och städar rent i Breviksskolans rymliga kök för sista gången.
Birgitta Wähl tillhör de infödda oxelösundarna, dotter till lotsen Harald Blomqvist som hon är.
Uppvuxen i Gamla Oxelösund och på Hävringe.
Sju syskon var de.
Birgitta Wähl har alltid trivts i kuststaden och med sitt arbete.
Men saker och ting har förändrats. De ekonomiska besparingarna har genom åren varit påtagliga. Hon minns när köket på Breviksskolan hade tolv anställda och stod för flera skolors mat.
I dag är de två. Eva Nilsson och hon.
Tillagningen av maten görs i mångt och mycket på Björntorp. Men pasta, potatis och ris tillagar de i köket på Breviksskolan.
Och sallad.
Men det är inte alla gånger så lätt att göra något av morötter och vitkål hela tiden, säger Eva Nilsson.
Nej, det gäller att ha fantasi, fyller Birgitta Wähl i.
Och eleverna kan vara riktigt slarviga, som lämnar glas och tallrik och smutsar ned.
Många har ingen respekt för äldre. Men de flesta är riktigt bra.
Och maten som tillagas till dagens kostnad tycker hon uppfyller kraven på bra och näringsriktig kost.
Överst på elevernas meny står spagetti med köttfärssås följt av pannkakor, förklarar Birgitta Wähl.
Ärtsoppa finns inte med på kartan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!