500 pendlar till Södertälje

Gnesta och Trosa har två av sina största privata arbetsplatser belägna i Södertälje. SN ska titta närmare på Astra Zeneca och Scania, hur de som arbetspendlar till dessa jättar upplever sin vardag, och hur företagen och kommunerna ser på arbetspendling.

Övrigt2006-03-22 22:35
Varje dag arbetspendlar drygt 500 personer i Gnesta och Trosa till Södertälje och de två stora arbetsplatserna Astra Zeneca och Scania.
Totalt är drygt hälften av den arbetsföra befolkningen i de båda kommunerna arbetspendlare, enligt länsarbetsnämnden i Sörmland.

När Statistiska centralbyrån redovisar statistik över arbetspendling redovisas Trosa och Gnesta som att de hör till Stockholms arbetsområde.
Trosa och Gnesta hör mer till Stockholm än Sörmland när det gäller arbetsmarknaden.
Definitivt, säger Håkan Gustavsson, utredare på länsarbetsnämnden i Sörmland.
Håkan Gustavsson sammanfattar den genomsnittliga arbetspendlaren från Gnesta och Trosa så här:
En medelålders man med god utbildning.
Arbetssituationen är i dag sådan att folk måste pendla för att få jobb, säger Jan Toft, biträdande produktionschef på Astra Zeneca. När Astra Zeneca söker arbetskraft riktar de blicken främst söderut.
Vi söker aktivt i Sörmland, säger Jan Toft.

Läkemedelsjätten har anställda som till och med arbetspendlar från Norrköping.
Att arbetspendlingen i östra Sörmland är stor och ökar är enbart av godo, enligt Håkan Gustavsson.
Det är en möjlighet, något att ta tillvara, rörlighet på arbetsmarknaden är bra, säger han.
När en kommun hör till en sådan region har studier visat att ohälsan går ned, lönerna blir högre, arbetslösheten går ned. Och skulle en stor arbetsgivare i Gnesta eller Trosa lägga ned produktionen är orternas sårbarhet mindre än annars. Stockholmsregionen skulle svälja den arbetslöshet som uppstår, enligt Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om