67 tomma platser på friskola
67 platser står tomma på friskolan Utvecklingscenter i Oxelösund inför höstens skolstart. Tapio Kantokoski, rektor på Utvecklingscenter, tror att fler elever kommer att söka sig till skolan innan terminen startar.
Rektor Tapio Kantokoski tycker att det är förbryllande att så få söker yrkesutbildningarna på friskolan Utvecklingscenter.
Jag förstår inte varför det ser ut så. Fler elever kommer säkert att tillkomma, men jag tror inte att det kommer att fyllas upp helt.
Samtliga elever som gick ut i våras har fått någon form av arbete med anknytning till elbranschen. Och pensionsavgångar som närmar sig på SSAB borde öppna nya möjligheter, anser han.
Jag kan förstå att teknikprogrammet inte är lika intressant. Ungdomar drar sig för det eftersom de det krävs fortsatta studier på högskolan och sen får de samma ingångslön som elektriker. Yrkesprogram är tacksammare, när utbildningen är klar kan de börja jobba direkt.
Orsaken till de många tillgängliga platserna beror delvis på att båtbyggarprogrammet, med 24 platser, fick klartecken för bara några veckor sedan att dra igång i höst. Därför har eleverna inte kunnat söka den inriktningen förrän nu.
Utvecklingscentrum har också ökat intaget på de övriga programmen från 16 till 24 elever per program. Antalet sökande är dock samma som tidigare år, varpå de nya platserna står tomma.
Av de elever som hittills blivit intagna på skolan är 36 elever killar, och 3 tjejer. En siffra som Tapio Kantokoski gärna skulle se till att den förändrades, i synnerhet eftersom en majoritet av industrijobben i samhället lämpar sig bra även för tjejer.
Folk tänker på teknik, el, industri och båtbyggeri som mansyrken, men det borde inte vara så. Det handlar bara om traditioner som är svåra att överbrygga.
Vinner utbildningar på att ha både flickor och pojkar?
Det är ju klart, det är inte normalt att ha en uppdelning med bara pojkar eller bara flickor, jag anser att det är förlegat. Diskussionerna blir bättre och eleverna tar hänsyn till varandra på ett helt annat sätt när det är blandat, det har vi märkt tydligt på skolan, konstaterar Tapio Kantokoski.
Elever som inte har gymnasiekompetens kan välja att söka det nystartade individuella programmet i höst på Utvecklingscenter. Där kan de läsa upp sina grundskolebetyg tillsammans med praktiska yrkeskurser, eller kurser ur teknikprogrammet. Betyg i kurserna får man däremot inte ut förrän man är klar med sin gymnasiekompetens. Om eleven bara vill läsa upp grundskolebetygen, utan yrkesförberedande utbildning eller kurser ur teknikprogrammet, ska de däremot vända sig till den kommunala gymnasieskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!