800 brottsärenden väntar på utredning
Över 800 brottsärenden väntar på polisutredning i Nyköping. Det är nära 15 procent av alla anmälda brott förra året. Flera har legat i mer än ett år i väntan på utredning. Nu tillsätter närpolisen ett särskilt team som ska påskynda och förbättra utredningsarbetet.
Det är naturligtvis inte tillfredställande att vi har en sådan situation men våra resurser har inte räckt till, säger Pierre Gunnarson, närpolisområdeschef i Nyköping.
Polisen lägger sina resurser i första hand på brott som har förtur. Till exempel där någon sitter häktad, narkotika- och misshandelsbrott eller ungdomsbrottslighet. Anser polisen, efter en första teknisk utredning, att det finns möjlighet att fortsätta utredningen läggs ärendet på hög i väntan på ytterligare handläggning. För många småbrott gäller en preskriptionstid av två år. Det händer att fall som ligger på hög aldrig hinner tas upp inom denna tid. Den här situationen vill närpolisen ändra på och utökar därför från och med den 1 februari sina resurser vilket ska påskynda utredningsarbetet.
Vi kommer att få ett antal förundersökningsledare som på ett tidigt stadium kan ta beslut om ett ärende ska utredas vidare eller avskrivas, berättar Pierre Gunnarson.
Förundersökningsledarna ska även arbeta kvällar och helger.
Som det har varit fram till nu har vi i sämsta fall bjudit på 48 timmars försprång, säger Pierre Gunnarson.
Närpolisen utökas också med en utredningsgrupp om två gånger två personer, som ska arbeta direkt under förundersökningsledarna. Utredarna ska enbart arbeta med att hålla förhör, säkerställa bevis och leta upp vittnen. De ska inte kunna tas i bruk för annat polisiärt arbete.
Vi tror att teamet med förundersökningsledare och utredare kommer att göra att fler brott utreds och klaras upp men också att handläggningstiden förkortas, säger Pierre Gunnarson.
Från åklagarmyndigheten ser man positivt på polisens utökade resurser. Om inte annat så för att öka befolkningens tro på rättssystemet.
Om vi ska kunna förhindra brott måste risken att bli upptäckt vara hög. Är risken noll inbjuder vi till brott, säger Anders Öjert, chefsåklagare i Nyköping.
Det är också viktigt att människor som utsatts för brott känner att polisen bryr sig.
Om polisen på grund av för lite resurser inte ens kan komma till brottsplatsen upplever de som blivit drabbade det som mycket frusterande, säger han.
Han väntar sig inte att brottet ska klaras upp
Dan Karlsson i Oxelösund har blivit bestulen två gånger på tre år. Tjuvarna har vid båda tillfällena tagit hans nya båtmotorer. Senaste gången var i november.
Jag ringde polisen direkt när jag upptäckte stölden och lämnade en skaderapport, berättar han.
Polisen kom till platsen när Dan Karlsson ringde och meddelade att han hittat båten som låg och flöt inne i vassen. Väl på plats konstaterade polisen bara att motorn var borta. Någon teknisk utredning gjordes inte.
Trots att det låg saker kvar på bryggan som med all säkerhet hörde till tjuvarna, konstaterar Dan Karlsson.
Sedan dess har han inte hört av polisen. Han vet inte om ärendet är avskrivet eller inte. Men det hade han heller inte förväntat sig.
Jag vet ju att de inte har några resurser så någon utredning tror jag inte det blir om de inte hittar ett stöldlager, säger han.
Det viktigaste för honom var att få pengarna från försäkringsbolaget. Där brydde man sig inte om att vänta på polisutredningen.
Skulle bolagen vänta på den hade de snart inga kunder kvar med tanke på utredningstiden, säger Dan Karlsson.
Någon ny motor tänker han inte köpa. För även om han får ersättning av försäkringsbolaget så gör han stora förluster vid varje stöld. Han ska betala en självrisk plus att premien ökar för varje stöld. Dessutom ökar nyanskaffningsvärdet för en likvärdig motor, varje år.
Att låsa in sina saker hjälper inte heller, hävdar han. Dan Karlsson hade satt ett lås för 800 kronor på båtmotorn, särskilt rekommenderat av försäkringsbolaget. Av låset fanns inte ett spår efter stölden. Att polisen nu får utökade resurser tror han inte hjälper att förhindra brott av den typ han utsatts för.
Nej,vakthållning och bevakning är det enda som hjälper, tror Dan Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!