‒Alla tror att vi kommer bli placerade långt upp i norra Sverige och är ledsna och oroliga för det. Alla vet att Ankaret var ett tillfälligt boende, men vi vet vad vi har och inte vad vi får. Man rycker upp ett träd med rötterna. Vi har fått veta att vi ska flyttas, men inte vart, uppger Ahmad Terkawi på asylboendet på Hotell Ankaret där han och hans familj bor.
Terkawi kom till Sverige och Oxelösund med sin familj som flyktingar från Syrien för ett drygt år sedan och har trivts bra I Oxelösund.
‒Jag förstår att Migrationsverket har ansträngd ekonomi. Jag ser framåt emot att börja jobba och skaffa lägenhet, men om dörren ska öppnas till det svenska samhället behöver vi bo på ett ställe där det finns ett sjukhus. Det verkar inte Migrationsverket ta hänsyn till när de placerar om folk, fortsätter Terkawi och syftar på att han själv är utbildad farmaceut och hans fru är läkare.
Många av de boende befarar alltså att de kommer att placeras i en avfolkningsbygd i norra Sverige, där det är svårt att komma in i samhället. En annan aspekt är det 20-talet barn som har börjat skolan i Oxelösund.
‒Ett av mina barns lärare började gråta när beskedet kom att alla från Ankaret ska flyttas. Det är barnen som är förlorarna. Vi visste att Ankaret skulle stänga en dag, men inte att det skulle ske nu – och så här fort.
Vi träffas i församlingshuset i Oxelösund. Med finns Åsa Sjölund som är diakon vid Svenska kyrkan i Oxelösund och en av dem som engagerat sig för de asylsökande. Hon berättar att Migrationsverket var på Ankaret och informerade de boende förra fredagen om den kommande flytten.
‒Nästa fredag, den 17 februari, kommer de att få veta var de hamnar. Om det exempelvis blir i södra Sverige eller högt upp i Norrland, om det blir ett nytt asylboende eller lägenheter, säger hon.
Svenska kyrkan i Oxelösund är en av de organisationer som engagerat sig för flyktingarna på Ankaret. Kyrkoherden Mattias Bähr berättar att de boende på Ankaret har satt avtryck både i Oxelösund – och i hans församling.
‒Jag tror framför allt att det här kommer att märkas nere på torget i och med att asylboendet legat så pass centralt. Sedan tror jag att det kommer att märkas på våra gudstjänster, men inte på samma sätt, säger han.
‒En del av dem har byggt upp goda kontakter i Oxelösund. Jag hoppas att de som flyttar får ännu bättre möjligheter att komma in i det svenska samhället på det nya stället, fortsätter Bähr.
Rajender Singh driver hotell Ankaret i Oxelösund. Han berättar att det inte alls är bra stämning bland de asylsökande.
‒Alla är medvetna om vad som ska hända. De vill stanna kvar här, så det är klart att det känns jobbigt, både för mig och de boende. Men avtalet är uppsagt och den 17 mars ska det vara tomt här, säger han.
Ahmad Terkawi är inne på samma sak som kyrkoherden när det gäller Oxelösunds centrum.
‒Det kommer att märkas när vi försvunnit, säger han.