Åklagare kritiserar polisutredning
Två misshandlade flickor kunde berätta var gärningsmännen bodde. Trots det hittade polisen i Nyköping inte de skyldiga och la ner utredningen. Nu kräver åklagare att den återupptas.
I polisförhör kunde flickorna berätta var de skyldiga bodde och i vilka skolklasser de gick. Men de visste inte namen på de skyldiga.
I stället för att gå vidare med uppgifterna la polisen ner utredningen, med motiveringen att de misstänkta inte kunde hittas.
Anders Öjert, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping, är kritisk. Han anser att polisen borde ha kunnat hitta de misstänkta, och det relativt enkelt.
Polisen lät inte ens flickorna titta i skolkataloger för att se om de kunde känna igen någon. Polisen borde ha gjort mer i det här ärendet. Och då uttrycker jag mig neutralt och lite försiktigt, säger han.
Thomas Tellebro, biträdande utredningschef vid Nyköpingspolisen, håller med om att ärendet ser konstigt ut.
Det var jag som la ner utredningen. Men jag vet faktiskt inte varför jag uppgav motivet ej spaningsresultat. Det ser onekligen märkligt ut.
Jag måste sätta mig in i ärendet innan jag kan ge en förklaring, säger han.
Minst två gånger tidigare i år har Nyköpingspolisen fått bakläxa av åklagarna.
Den ena gången handlade det om ett om olaga hot, där polisen la ned utredningen med hänvisning till att brottsoffret inte ville bli förhört. Men brottsoffret överklagade till åklagarna och sa att han visst ville bli förhörd.
Den andra gången handlade det om en kvinna som polisanmält en fastighetsägare sedan hon halkat och brutit handleden. Polisen förhörde varken vittnen eller fastighetsägaren.
Chefsåklagare Anders Öjert anser dock inte att Nyköpingspolisen får bakläxa speciellt ofta.
Vi får rätt ofta in överklaganden, där människor är missnöjda med en utredning. Men i åtta fall av tio gör jag samma bedömning som polisen har gjort.
Det är i undantagsfall som jag kräver att en utredning ska återupptas, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!