Rånet ägde rum den 9 september. Kvinnan hade varit ute och handlat. När hon kom hem och öppnade dörren till sin lägenhet i Oppeby blev hon överfallen.
En man puttade ner henne på hallgolvet, fattade tag om hennes tröja och hår och släpade in henne i sovrummet. När mannen tryckte en nyckel mot hennes hals började hon att skrika.
— Mannen tog då en strumpa ur hennes byrå och stoppade in den i hennes mun, berättar åklagare Klas Engdahl.
När gärningsmannen försvann med kvinnans plånbok, lämnades hon kvar på golvet med en fraktur på bäckenet och flera blåmärken.
Den 18-åriga man som åtalas för rånet, åtalas även för flera andra brott. Samma dag ska han ha gjort sig skyldig till två inbrott i Nyköping. Vid den ena inbrottet kom gärningsmannen över smycken och kontanter. Vid det andra försvann gärningsmannen utan byte.
Mannen åtalas dessutom för två inbrott som drabbade Härnösand i början på oktober.
Åklagare Klas Engdahl berättar att polisen kom mannen på spåren med hjälp av DNA och vittnesuppgifter. Vid de två inbrotten i Nyköping hittade polisen dna-spår, som visade sig komma från en och samma person. Senare hittades samma dna vid de två inbrotten i Härnösand.
Polisen visste dock inte från vem dna-spåren kom.
— Men ett vittne till ett av inbrottet i Härnösand kunde ge uppgifter som ledde polisen till 18-åringen. Senare blev det träff mot dna-spåren, berättar Klas Engdahl.
Bevisningen mot mannen är inte riktigt lika stark vad gäller rånet mot den 77-åriga kvinnan. Men enligt Klas Engdahl finns det en mängd indicier som pekar mot att 18-åringen är skyldig även till detta brott.
— Det handlar bland annat om vittnesuppgifter, säger han.
Minimistraffet för rån är ett års fängelse och högst sex års fängelse.