Aktiesparare debatterade etik

Aktiemäklare måste ta ett större ansvar när de lämnar råd till kunder. Och börsen måste synas mer i etikdebatten.

Övrigt2002-11-12 23:00
Det anser Aktiespararnas Riksförbund som arbetat fram förslag så att förtroendet för aktiemarkanden kan öka igen. I tisdags kväll presenterades de för medlemmarna i Aktiespararnas förening i Nyköping.
Förtroendet för aktiemarkanden bland småsparare är i dag lägre än på länge. Och det är inte bara börsraset som påverkat. En lika bidragande orsak är de många etiska övertramp som gjorts på marknaden, hävdar Aktiespararnas Riksförbund. Under hösten har förbundet sammanställt en lista på åtgärder, som man tror kan bidra till att öka förtroendet igen.
Vi vill bland annat lägga ett mycket större krav på aktiemäklarna, berättar Lena Falk, jurist på Aktiespararna som redogjorde för bakgrunden och innehållet i förslagen.

Hon menar att många upplever mäklarnas brist på rådgivningsansvar som stötande. I dagsläget finns det inget som reglerar deras roll gentemot kunderna. Men nästa år träder en lag i kraft som Aktiespararna varit med och arbetet fram.
Lagen innebär att mäklarna måste dokumentera de råd de lämnar till sina kunder. Bevisbördan på dem blir tyngre.
Men Aktiespararna anser att det behövs ännu fler åtgärder för att reglera mäklarnas roll som aktörer.
Vi har har till exempel fört fram kritik mot courtage-systemet (provision). Som det ser ut i dag uppmuntrar detta dem att göra många affärer snarare än färre och mer genomtänkta, säger Lena Falk.
Börsen måste också öka sin tillsyn av aktiehandeln, anser Aktiespararna.
Sedan börsen övergått i privat ägande verkar de agera snarare för bolagens intresse än för kundernas räkning, säger hon.

Innan börsraset, när de flesta aktieägarna tjänade på sina aktier, brydde sig småspararna kanske inte så mycket om vad en VD tjänade i ett aktiebolag eller hur ett bolag agerade så länge de genererade avkastning, förklarar Lena Falk.
Nu upplever vi att toleransen är påtagligt lägre, säger hon.
Samtidigt har fokus på de etiska reglerna blivit större eftersom fler aktieägare finns på marknaden.
I dag är vi ju nästan alla ägare genom aktiefonder och pensionsparande,påpekar hon.
Som lobbygrupp har Aktiespararna en stor chans att påverka marknaden, anser hon.
De små aktieägarna är bolagens yttersta marknadsförare, därför måste de lyssna på oss, säger hon.
Andra åtgärder på Aktiespararnas lista är att göra budplikten till lag, ge mer resurser till Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten samt införa striktare bonusprogram i bolagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om