Aktivt diabetesarbete

Övrigt2009-05-03 23:16
Svar till Jim Grönman.
Med anledning av en insändare från Jim Grönman, ordförande Södermanlands läns diabetesförening, finns det anledning att framföra följande kommentar.
Primärvården i Oxelösund har som övriga delar av närvården i länet ett uppdrag och ansvar för att bedriva både förebyggande hälsoarbete och ge sjukvård till redan befintliga patientgrupper. Så också patienter med diabetes. Detta sköts enligt Socialstyrelsens föreskrifter samt nationella handlingsplaner.
För omhändertagandet av diabetespatienter är specialutbildade sjuksköterskor, så kallade diabetessköterskor, en viktig resurs i vården för patienterna och för övriga i vården inblandade kompetensgrupper.
Sjuksköterskor med denna utbildning är tyvärr en bristvara, varför vården inte alltid kan basera sitt uppdrag enbart på om diabetessköterska finns på plats.
För att säkerställa att diabetikerna i bland annat Oxelösund får nödvändig hjälp och stöd, sker därför insatser från olika delar av sjukvården i södra länsdelen. Ett sådant stöd ges till exempel från medicinkliniken vid Nyköpings lasarett samt från vårdcentralen Stadsfjärden.

Som Jim Grönman helt korrekt skriver så ökar antalet diabetiker ständigt. Därför kommer behovet av förebyggande insatser att bli allt viktigare för personer i riskzonen att utveckla diabetes samtidigt som sjukvården, under en förhoppningsvis övergående period, måste kunna ta hand om ett större antal personer med diabetes.
För att möta båda dessa behov är arbetet med hälsofrämjande insatser riktade mot befolkningen och den enskilda individen, fortsatt kompetensutveckling, utbildning av sjuksköterskor till diabetessjuksköterskor och etablering av så kallade metabola team viktiga åtgärder som pågår inom landstinget.
Hans Tanghöj
divisionschef närvård
Landstinget Sörmland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om