Åldern är inte problemet

”Flertalet av de ärenden som behandlas i rätten berör enskilda medborgare. Nämndemännens medverkan ska bidra till att domstolens avgöranden ligger i linje med allmänna värderingar i samhället.

Övrigt2009-07-21 05:00

De ska även bidra till att upprätthålla allmänhetens förtroende för rättsskipningen och tillgodose medborgarnas intresse av insyn i domstolarnas verksamhet.” Så beskrivs nämndemännens roll av Domstolsverket. Nämndemännen är de lekmän, utsedda av de lokalt representerade politiska partierna, som i flera av våra domstolar tillsammans med utbildade jurister dömer i bland annat brottmål och vissa familjemål. I tingsrätten och länsrätten är lekmännen i majoritet.
För tre år sedan gjorde SN en genomgång av nämndemännen i Nyköping och resultaten visade att genomsnittsåldern var 61 år. Endast 12 av de 54 nämndemännen var födda efter 1950. Igår publicerade Dagens Nyheter en genomgång av sammansättningen av nämndemän i Stockholmsområdet. Där framkom att hälften av nämndemännen i området är äldre än 64 år. Domstolsverkets uppgifter bekräftar bilden. I hela riket är genomsnittsåldern 58 år.
”Det måste finnas en blandning av ålder och bakgrund, det är viktigt för rättssäkerheten”, säger Bo Bladholm som är moderat ordförande i Stockholms kommunfullmäktige till DN.
Även om det kan vara ett problem i vissa mål att nämndemännen är ålderstigna och som äldre därmed kanske har en sämre inblick i hur vissa saker fungerar – som fildelningstekniker för att ta ett aktuellt fall – så är inte den skeva rekryteringen av nämndemän det stora problemet.
Problemet är uppfattningen att det tillför ett mervärde att inte ha juridisk kompetens när man ska tillämpa juridiska regler på andra människors agerande. Juridiska beslut ska inte fattas utifrån allmänhetens uppfattning i enskilda frågor, de ska fattas utifrån förutsebara värderingar som specificeras i lagar.
I resten av samhället anses det vara av godo att ha en utbildning inom den sektor man arbetar, men det verkar som att jurister inte anses vara en del av samhället. Det är de. De handlar mat på Coop, festar, renoverar badrummet, slöar framför tv:n eller påtar i trädgården, precis som människor utan juristutbildning. Avskaffa lekmannarättegångarna och låt juristerna sköta juridiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om