Äldre en maktfaktor i Oxelösunds politik – här är politikernas lösning för äldreomsorgen

Äldre är en maktfaktor i svensk politik – kanske i synnerhet i Oxelösund med dess åldrande befolkning. Här är medelåldern betydligt högre än för riket i genomsnitt.

SPF:arna Bengt Holmkvist och Dan Johansson menar att äldre är en maktfaktor i årets val – inte minst i Oxelösund där de är så pass många.

SPF:arna Bengt Holmkvist och Dan Johansson menar att äldre är en maktfaktor i årets val – inte minst i Oxelösund där de är så pass många.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-08-24 05:30

Medelåldern i Oxelösund ligger högre än riksgenomsnittet. 45,3 år jämfört med 41,2 år. Och andelen av oxelösundarna som börjar bli gamla är också förhållandevis stor.

– Det man kan se är att andelen 65-plussare i Oxelösund utgör 28 procent av befolkningen och prognosen är att andelen äldre kommer att öka fram till 2030 då det planar ut lite, säger Titti Kendall som är områdeschef för äldreomsorg i Oxelösunds kommun.

Som så mycket annat i Oxelösund har järnverkets framväxt med saken att göra. De som kom hit som unga under expansionen på 50-, 60-, och 70-talen är gamla nu. Kendall berättar att Oxelösund dock inte är ensam om utmaningen att kunna ta hand om alla sina äldre de kommande åren.

– De äldre blir allt fler och vi behöver jobba mer med förebyggande arbete, fortsätter hon och tar ökad självständighet, bättre rehabilitering och en tryggare hemgång efter sjukhusvistelser som exempel.

– Andelen äldre i Oxelösund är högre än i många andra kommuner, men samtidigt har det visat sig att lägre andel har hemtjänst eller bor på särskilt boende. Det kan bero på att oxelösundaren är mer envis och kämpar på eller har närmare till anhöriga som hjälper till. Men vi behöver titta mer framåt och jobba mer med rehabilitering och tillgänglighet.

Inne i SPF:s lokaler vid Järntorget sitter ordföranden Dan Johansson och medlemmen Bengt Holmkvist. Båda engagerade i hur kommunen ska ta hand om sina äldre – som de anser har mycket att säga till om när valdagen närmar sig – då de tillhör en så pass stor del av befolkningen.

– Vi har 670 medlemmar och PRO ligger strax därefter, säger Dan Johansson när pensionärernas andel av Oxelösunds befolkning kommer på tal.

– Jag kan inte tänka mig att det finns någon annan grupp som har samma tyngd, säger Bengt Holmkvist.

Mycket av det som de två lyfter fram handlar om boendefrågor – och att Oxelösunds lägenheter till stor del inte är anpassade för oxelösundare som blivit till åren. Bland det som de anser ska genomföras i kommunen finns ett nytt trygghetsboende.

– Det fanns en tveksamhet när trygghetsboendet Vitsippan byggdes. Att nyproduktion skulle göra att det blev alldeles för höga hyror, men Vitsippan har blivit en succé. Det är kö dit, säger Johansson.

Bland de äldrefrågor som de lyfter finns att ge seniorer gratis halkskydd och att låta dem åka gratis på lokalbussen.

– Exempelvis är bussarna i Halmstad gratis för seniorer. Och i Ungern är både bussar och tåg gratis – även för utländska seniorer, säger Johansson.

Hur ska ni lösa framtidens behov av äldrevård i Oxelösund?

Moderaterna

Höjt bostadstillägg för pensionärer. Stärkt kompetensförsörjning och ökad kvalitet i äldreomsorgen. Bryt ofrivillig ensamhet och öka livskvaliteten för äldre. Mer mobil vård för de mest sjuka äldre. Förenkla biståndsbedömningen. Hög kvalitet i äldreomsorgen genom tydliga och enhetliga kvalitetskrav. Att fler trygghetsboenden byggs. Med fler arbetsgivare blir kvaliteten högre.

Kristdemokraterna

Lagen om valfrihet (LOV) måste införas, särskilt i hemtjänsten. I de flesta kommuner finns denna möjlighet, men inte i Oxelösund. Det får inte finnas en åldersgräns där man inte bestämmer över sin egen vardag längre. Den som är över 85 år ska ha rätt att flytta till ett boende när man själv bedömer att det behövs. Öppna för alternativ till kommunala äldreboenden.

Liberalerna

Hemtjänstens bemanning behöver ses över, bland annat på grund av de stora sjuktalen. Vi liberaler, tillsammans med Alliansen i Oxelösund, har försökt driva igenom valfrihet inom bl.a. äldreomsorgen där privata aktörer får möjlighet att etablera sig. Även utökat behov av äldreboende och vårdboende bedöms behövas. Vi tror att fler lägenheter såsom Vitsippan behöver byggas.

Centerpartiet

Tuffare politisk prioritering kommer att behövas. Valfrihet måste införas, privata utförare tillåtas och uppmuntras. Smartare lösningar med ny digital teknik (AI, m.m.) kan komma till pass och frigöra tid hos personalen för ökad omsorg och mer sällskapstid hos de äldre.

Miljöpartiet

Vi föreslog redan i år att 10 Mkr skulle tas från 2017 års överskott för att täcka ett strukturellt underskott i framför allt hemtjänsten som vi tills vidare anser ska vara i kommunal regi. Ekologisk närproducerad och lokalt tillagad mat, förstärkt anhörigstöd, fysisk och kulturell aktivitet – även i hemvården – samt ökad satsning mot psykisk ohälsa. Fler bostadsalternativ till rimliga hyror.

Socialdemokraterna

Vi planerar och budgeterar för ett nytt särskilt boende med 22 platser som öppnar år 2020. Ytterligare 22 platser räknar vi med att öppna år 2026. Vi vill satsa mer resurser på att förstärka med bland annat fler utbildade vårdbiträden i äldreomsorgen. För oss är det viktigt att erbjuda personal i vårdyrken bra villkor, arbetstider och bra arbetsmiljö för att göra yrkena attraktiva.

Vänsterpartiet

Den vård vi arbetar för bygger på god omvårdnad, helhetssyn och medvetet genusperspektiv. Vi ska bygga fler omsorgsplatser inom särskilt boende. Gemensamma sinnes- och trivselrum med möjlighet till mer aktivitet. Satsa vidare på finskspråkiga vårdavdelningar och team inom hemtjänsten. Vi ska även möjliggöra kvarboende i det egna hemmet med en väl kvalitativt fungerande offentlig hemtjänst.

Sverigedemokraterna

Förbättra möjligheten att vara sambo med sin livspartner på äldre dagar. Vid upphandling ska kvalitet gå före pris. Personalen inom hemtjänsten ska i största mån besöka samma brukare. Säkerställa lokalproducerad mat. Kommunen ska erbjuda meningsfulla aktiviteter för våra äldre. Kostnadsfria trygghetslarm. Vid införande av digitalteknik skall fokus ligga på brukarens bästa.

Fotnot: partierna har blivit uppmanade att fatta sig kort. I flera fall är det här en nedkortat och komprimerad version av deras politik för äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om