Äldreboenden blir kvar men förändras

Varken Parkudden eller Tunabergsgården kommer att försvinna. Men formen av äldreboende på hemmen kommer att förändras på sikt. Ett nytt, ännu inte helt färdigt förslag, innebär bland annat att en ny form av boende inrättas.

Övrigt2003-06-23 23:25
Äldreboendet Parkudden i Stigtomta och Tunabergsgården i Nävekvarn har sedan i vintras haft ett nedläggningshot hängande över sig. Orsaken är att Äldre- och handikappnämnden i Nyköpings kommun dras med ett stort underskott (22 miljoner kronor) och har ett sparkrav på 14 miljoner hängande över sig.
Protesterna mot nedläggningsförslagen har varit stora, från personal, boende, anhöriga och ortsbor. Det har gett effekt.

I alla fall på kort sikt. För alla som i dag bor på de två hemmen kommer att kunna bo kvar. Så länge man klarar sig med behovsprövad hemtjänst.
Jag kan inte garantera att alla kan bo kvar. Många kan det, säger Hjördis Carlsson, äldreomsorgschef i Nyköpings kommun.
En ny form av boende, så kallat mellanboende ska inrättas. Det ska vara möjligt för dem som är 70 år eller äldre och finnas som alternativ för dem som tycker sig ha för stort.
Där ska man vid behov kunna erbjudas boendeservice, hemtjänst och hemsjukvård.
Det har varit ett stort önskemål från orterna, säger Hjördis Carlsson.
Nyköpingshem kommer enligt den nya inriktningen att ta över alla fastigheter inklusive de servicebostäder (16 på varje hem) som finns.

Successivt kommer delar av huvudbyggnaderna att byggas om till att passa detta mellanboende.
Ett äldrecenter med restaurang, utrymmen för aktiviteter och gemenskap samt hemtjänstens personal och distriktssköterska kommer också att uppföras.
Hemtjänsten kommer att få sin bas på respektive hem, säger Hjördis Carlsson.
För de lägenheter på Parkudden som dömts ut av arbetsmiljömyndigheter råder ingen omedelbar fara.
Vi har inte fått något föreläggande. Man har nöjt sig med att det finns en tidplan.
Även de kommer successivt att byggas om.
Några direkta personalindragningar blir det inte heller.
Det kan man inte säga. Däremot kan det bli personalomfördelningar. Om det visar sig att det blir övertalighet kan personal få byta arbetsplats, säger Hjördis Carlsson.
Men det nya alternativet som klubbades av kommunstyrelsen på måndagen är inte färdigt. Det är bara att se som en inriktning.
Fortsättningsvis ska ett samråd med personal och ortsbefolkning samt arbetsgrupper närmare utarbeta hur verksamheten ska se ut mer i detalj. Det arbetet förväntas vara klart i augusti, september i år.

Förslaget innebär att nämnden inte kommer att klara av att spara in 14 miljoner kronor och nå balans i sin budget för 2003.
Björn Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om