Äldrekluster kostar på

Övrigt2009-05-03 23:15
Redan hösten 2002 i samband med en kommunkonferens om Nyköpings framtid, som jag anordnade på uppdrag av kommunstyrelsen, framförde Gunnar Wetterberg, Saco:s utredningschef, tanken på att Nyköping skulle satsa på äldre 55 plus-inflyttning.
Med en framskrivning av åldersstrukturen som kommunen då gjorde, utan satsning på äldreinflyttning, framgick att när 40-talisterna var utpensionerade år 2015, så skulle antalet vuxna försörjda öka med 24 procent och antalet vuxna försörjande minska med sex procent.

Av detta framgår att det redan utan satsning på äldreinflyttning skulle bli en ökande försörjningsbörda och ansträngning av samhällsekonomin. Kategorin 55+ är sannolikt de första 20 åren nettobidragsgivare, men de nästa 20 åren vid 75 plus nettobidragstagare med betungande kostnader för vård och omsorg.
Eftersom vård och omsorg är solidariskt finansierat på två nivåer, måste Nyköping fundera på om andra kommuner i regionen kan komma att tycka att Nyköping, genom sin satsning på 55 plus-äldreinflyttning, i ett senare skede vältrar över sina kostnader för vård och omsorg av sin då 75 plus-befolkning på andra kommuner.
Frågan är hur långt solidariteten då räcker, om en satsning på äldreinflyttning av andra kommuner uppfattas som ett affärsmässigt inslag. Man måste även i detta sammanhang snegla på Mats Svegfors ansvarsutredning och bedöma var beskattningsrätt/kostnadsansvar kan komma att hamna i framtiden.

Till sist, vad får vi för samhälle om enskilda kommuner styrt satsar på och tungt domineras av sin äldre befolkning (även inom politiken)? Vilket utrymme får ungdomen och deras behov och vad händer med framtidstro och utveckling?
Kenneth Dahlqvist
omväldsanalytiker, medlem
av Styrelseakademin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om