Äldrekluster tidens melodi i Nyköping

Övrigt2006-01-12 16:53
Nyköping ska skapa landets första äldrekluster. I en stort uppslagen artikel i Dagens Industri mutar kommunalrådet Göran Forssberg in Nyköping på den svenska kluster-kartan.
Att se 40-talisterna som en resurs är på modet. Jätteproppen Orvar har blivit populär. Målgruppen 55-plus är både ekonomiskt stark och aktivitetsinriktad, följaktligen mumma för en kommun som jagar nya invånare. Det är sedan länge känt att de också är villiga att röra på sig.
I sällskap med Sörmlands Sparbanks vd Joacim Lindgren, presenterade Forssberg tankarna om en satsning på fyrtiotalisterna i ett debattinlägg i Södermanlands Nyheter i början av december. Men därifrån till kluster är vägen väldigt lång.

Kluster är ordet som alla i kommunvärlden just nu tror är nyckeln till tillväxt och nya jobb. Här får man även stöd i viss forskning som visar att klusterföretagen växer snabbare än andra företag. Bioteknikföretagen i Strängnäs är ett exempel på nära håll. Det vanligaste är att kluster växer fram naturligt genom att företag i samma bransch väljer att etablera sig inom ett och samma geografiska område. Men för att det ska börja hända något måste det finnas andra aktörer som tjänsteföretag, forskningsinstitut och kommuner som driver på och är villiga att samverka med varandra. Hela idén bygger på att det sker många och kreativa möten mellan människor och företag.

Kampen om flyttlassen är hård i Mälardalen. Varje område vill verka särpräglat på något sätt. Att försöka locka 55-plusare är Nyköping ingalunda ensamt om, även om det är få andra som primärt lanserat sig som ett boende för aktiva äldre. En del i gruppen 55-plus uppfattar mindre orter, typ Trosa och Mariefred, som alltför Elsa Beskow-pittoreska. Där kan flyttmålet Nyköpings kommun konkurrera med helt andra miljöer.
Är det då helt riskfritt att fokusera på äldre nyinflyttare? Nej, ensidighet är riskfyllt. En kommun som bara ser sig som ett äldrekluster får lätt en etikett, som skapar schabloner och påverkar förväntningar. Utmaningen blir att parera detta för att kunna framstå som en attraktiv kommun även för andra åldersgrupper. Inflyttningsorten Nyköping behöver inför målgruppen blivande och nuvarande barnfamiljer kunna sälja sig som en kreativ ort med puls och en öppen attityd, som välkomnar utveckling och influenser utifrån.

Staden har som mål att växa med 500 personer varje år och är i full färd med att bygga. Men för att skapa ett kluster som genererar tillväxt och utveckling räcker det inte bara med att sälja bostäder. Det kräver en sjukvård som specialiserar sig och en stad som kan närma sig de krävande 55-plusarna på alla sätt. Här behövs inte bara golfbanor och rekreation utan också krogar, en ostaffär och nya stormarknader. Idén att satsa på ett äldrekluster har många poänger och behöver djupanalyseras. Men Göran Forssberg blåser upp ett stort projekt innan det finns något innehåll.
En förutsättning för att skapa ett kluster är att idén är väl förankrad i näringsliv och samhälle där alla som vill får vara med, och att det råder en bred politisk enighet om idéns förträfflighet.
Det här får inte enbart bli en sak mellan kommunalrådet och Sörmlands Sparbank.
Catharina Håkansson
Olof Jonmyren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om