Alla älskar gubbarna
Syltsugna damer, söta små tjejer och åkglada mc-knuttar. Alla älskar vi sommarens goaste gubbar. Allra bäst är det om vi får plocka dem själva, och mumsa under tiden.
Men en och annan köper färdigplockade gubbar direkt över disken.
Frugan skickade mig att köpa fyra liter. Det passar mig bra, för då får jag en skön sväng med hojen, säger Alvar Karlsson från Vrena, som mullrar in på parkeringen med sin 400-kubikare.
En äldre herre väger in sina tomma burkar, men har så brått iväg till fältet att han inte ger sig tid för lite småprat med SN.
Men familjen Kärrlander från Nyköping tar det lugnt. Pappa Thomas och mamma Weniga är här för barnen Annas och Isabellas skull, och låter dem plocka så länge de tycker att det är kul.
Anna är fem år, och brukar äta smultron hemma i trädgården.
Vilket är godast?
Jordgubbar, svarar hon bestämt, och stoppar in en fin, röd gubbe i munnen.
På lillasyster Isabella, snart tre, når jordgubbsbladen ända upp till magen. Hon är precis lagom lång för att kunna plocka de söta bären, utan att behöva böja sig det allra minsta.
Annat är det när vuxna långskånkar ska fällas ihop utmed plantraderna. Då kan det bli lite stånk och pust över tjuriga knän och griniga ryggar, men vad gör väl det när det vankas en så skön belöning?
Men lite slavarbete är det allt, muttrar Stigtomtabon Börje Christiansson godmodigt, och sneglar på sin äkta hälft som snart har hinken full.
Kompisarna Lena Värme och Maj-Britt Alderud från Nyköping sitter på huk några rader bort. Lena har hittat ett recept på jordgubbs- och flädersylt som hon vill
prova.
Det låter så himla gott! Och här kostar ju gubbarna bara 14 kronor litern, plus att man får äta medan man plockar, säger hon.
Ja, och så får man ju just de jordgubbar man vill ha! säger Maj-Britt.
I övrigt kan meddelas att det ser ut att bli en bra jordgubbssommar, med hopp om skörd juli ut!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!