Alla som får jobb är budgetens vinnare
Socialdemokraternas Pär Nuder har ingen chans i den övergripande debatten om jobben, han duckar och väljer en annan retorik. Nuder målade i stället upp ett eländessamhälle med exempel på människor med tuffa vardagsförutsättningar.
Finansministern hade lätt kunnat kontra med att ta fram något exempel av de drygt 100 000 svenskar som äntligen kunnat lämna ersättningsberoendet för ett eget jobb. Men där brister det i Anders Borgs debatteknik.
Budgeten däremot är ramstark. Den innehåller kraftfulla satsningar på för alliansen prioriterade områden, men allianspartierna vågar samtidigt ta smärtsamma men nödvändiga besparingsbeslut. Jobben blir fler och de arbetslösa färre. Så måste basen för en verklig välfärdspolitik fungera.
Det var just det som inte fungerade under Pär Nuder.
Några iakttagelser: Fastighetsskatten avskaffas men blev inte den raka lösning som en gång utlovades. Besparingarna inom försvaret blev inte så stora som debatten antydde. Klimatåtgärderna är rimliga, dit hör höjningen av koldioxidskatten, men kompensationen är snål. Reseavdraget kunde höjts ytterligare och sänkt fordonsskatt hade kunnat användas för att särskilt gynna miljöbilar. Rehabiliteringssatsningen är lovande. Den eftersatta infrastrukturen får stora tillskott, men behovet är enormt.
En fråga som oppositionen lyfte fram var långtidsarbetslösheten bland de unga.
Pär Nuder hävdade att den hade chockökat. Men han talade aldrig om att beräkningen grundade sig på att hans gamla regering trollade med statistiken. En dags deltagande i en AMS-kurs räckte då för att stryka arbetslösa ungdomar ur underlaget. Han eller hon räknades officiellt inte, men var fortfarande lika arbetslös.
Den statistikbubblan petade centerns ekonomiske talesman Roger Tiefensee hål på och påpekade att 50 000 unga mellan 16 och 24 år har gått från arbetslöshet till arbete under det senaste året. Det är glädjande siffror, men många fler behöver hjälp att ta sig ur detta stora utanförskap som Pär Nuder, Göran Persson och Mona Sahlin aldrig såg som ett bekymmer.
Statsbudgeten ger verktygen till ett starkare välfärdssamhälle, som inte bara står pall för påfrestningar som globaliseringen medför utan också kan vinna på förändringarna. Regeringen måste vara kaxig nog att leda den debatten. Budgetens stora vinnare är alla som får jobb eller får hjälp att börja jobba igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!