Alliansvärdet stärks av tendenser i EU-valet

Allians för Sverige straffades inte av ­väljarna i någon av våra fyra kommuner. Det enda kommunstyre som förlorade väljarstöd jämfört med EU-valet 2004 var det i Oxelösund, där Socialdemokraterna regerar i minoritet, mestadels med uppbackning av Vänsterpartiet.

Övrigt2009-06-10 05:00

I Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund ökar Allianspartierna sin andel av rösterna jämfört med 2004 års val. Det förra EU-valet hölls före Högforsmötet, där Alliansen som vi nu känner den blev till.
2009 års val lär i gengäld ha färgats av att Alliansregeringen har brottats med en inledande massiv opinionsmotgång under de första regeringsåren och därefter en brutal konjunktursvacka. Lokalt har de politiska kommunledningarna behövt ta svåra beslut för att parera och möta fallande skatteintäkter, ökande varsel och försvagad konjunktur.
Logiskt sett skulle detta kunna bilda ett starkt underlag för proteströster. Men varken rikssiffrorna eller valresultaten i de tre Alliansstyrda kommunerna tyder på detta. Allianspartierna går framåt jämfört med 2004. Om något understryker detta värdet av det nu etablerade samarbetet och understryker än en gång att de fyra står starkare tillsammans än när de solokör.
I Oxelösund, där både S och V backar, kan det möjligen handla om visst lokalt proteströstande. Kalla det Bandyeffekten.
Till vänster om mitten var det Miljöpartiet som vann väljare, såväl nationellt som lokalt sett. Inte S, inte V. MP-framgångarna kan illustrera en attitydförändring inom väjlarkåren. Vi har nämligen ett läge där tidigare S- och V-sympatisörer väljer det mest miljöradikala - och samtidigt minst socialistiska – oppositionspartiet.
MP:s framgångar är tydliga i samtliga fyra kommuner. Eftersom Miljöpartiet inte samarbetar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i vare sig Gnesta, Oxelösund eller Nyköping, kan vi samtidigt skönja konturerna av ett parti med potential att allt oftare agera som lokala vågmästare.
Miljöpartiets beslut att gå med i Nyköpingsalliansen efter valet 2006 avgjorde då majoritetsförhållandena i Nyköpings kommun. Den konstellationen verkar dock inte vilja gå till val tillsammans 2010. MP går sin egen väg, delvis på grund av interna lokala motsättningar men säkert också på grund av att det skrynklar till den tänkta PR-bilden av MP+S+V-koalitionen i riksdagsvalet.
Sist men inte minst tål att noteras att Trosa kommun blir ett allt starkare Alliansfäste. I EU-valet ökade stödet för de fyra Allianspartierna med 5,1 procentenheter jämfört med 2004. Avståndet till S+V+MP växte med 9,5 procentenheter (lokalt ingår dock TrosaRadikalerna i stället för V). En vågmästarsituation där ter sig som en högst osannolik utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om