Allt färre barn mässlingvaccineras

Andelen barn som vaccineras mot mässling sjunker. Sämst i Sörmland är Trosa där mindre än 70 procent av barnen får sprutan.

Övrigt2002-03-13 22:15
Det är klart för lågt för att vara tillfredsställande. Siffran måste vara över 90 procent. Då blir skyddet mer långsiktigt i samhället där man bor och mässlingen får inte så lätt fotfäste om den kommer, säger Carl- Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland.
Den nedåtgående trenden håller i sig. De senaste tre åren har allt färre barn blivit vaccinerade mot mässling, röda hund och påssjuka. Men aldrig tidigare har siffran sjunkit så här mycket, enligt Carl-Gustaf Sundin.
Sprutan som barnet får vid vaccineringen innehåller ett vaccin mot alla tre sjukdomarna men det är framförallt mässlingsdelen som får föräldrar att tveka. Och mest tveksamma verkar mammor och pappor vara i Trosa och Gnesta. Det är i alla fall där siffrorna är lägst i länet. Ingen av orterna når över den 90 procentsspärr som Carl-Gustaf Sundin vill se. I Trosa hamnar siffrorna till och med under 70 procent.
Varför just Trosa och Gnesta skiljer ut sig är svårt att säga, enligt Carl- Gustaf Sundin. Men det kan ha att göra med att det är storstadsnära kommuner där många genom sitt arbete rör sig mot Stockholm. Vaccineringsproblematiken diskuteras mer i storstäder.
Människor är mer benägna att inte vaccinera sina barn i större städer. Riktigt varför vet jag inte. Det kan bero på att folk är mer rädda i storstäder eller att man är mer kritiskt inställd. Inställningen till vaccinering skiljer sig också i utbildning. Akademiker är mer kritiska än icke akademiker, säger han.
Orsaken till att föräldrar tvekar till att ge sitt barn sprutan har att göra med att det ibland flammar upp en diskussion om att mässlingsvaccinet kan göra barn autistiska. Ett samband som Carl-Gustaf Sundin avfärdar.
Det kom en forskarrapport för ett antal år sedan där man gick ut och sa att det fanns ett samband. Den rapporten har blivit avfärdad senare av både amerikanska och engelska forskare. För mycket talar emot ett samband. Vi som jobbar med detta ser istället en fara med en låg vaccinationstäckning. Jag är övertygad om nyttan, säger han.
Vad är faran?
Faran med mässlingen är att människor kan få hjärninflammation och drabbas av skador på hjärnan. Faran för lunginflammationer och andra komplikationer ökar också.
Finns det inga biverkningar av vaccinet alls då?
För påssjuke- och röda hund- vaccineringen finns inga andra biverkningar än att man kan må dåligt av själva sprutan. Mässlingsvaccinet kan ge enstaka fall av hjärninflammation men långt färre än vad som skulle drabbas om man inte vaccinerar sig. Det är mycket större risk att ha mässling i samhället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om