Allt fler företag drogtestar anställda

SSAB i Oxelösund börjar med slumpässiga drogtester inom ett år. Det är många arbetsplatser som är på gång att införa sådana tester, säger Olof Beck, chef för farmakologiska laboratoriet på Karolinska universitetslaboratoriet i Solna.

Övrigt2006-10-04 19:36
Vi räknar med att ha infört slumpvisa tester inom ett år. För oss är det en stor säkerhetsfråga, man måste vara ren från droger för att arbeta här, säger Per Ahl, personalchef på SSAB.
Sedan tidigare görs drogtester vid nyanställning eller vid misstanke om påverkan, samt vid alla olyckor som inträffar.

På Karolinska universitetslaboratoriet analyseras varje år 50 000 drogtester från arbetsplatser. Ungefär en procent av urinproven visar positivt resultat.
Det är ganska mycket i en arbetande befolkning, det motsvarar 500 personer. Det är människor som fortfarande sköter sig och som kan bli hjälpta, säger Olof Beck.
Leif Aringer, överläkare på Arbetsmiljöverket, har ingen statistik på hur vanligt det är med drogtester på arbetsplatsen, men tror att det ökar.
Min allmänna känsla är att det blivit vanligare. Många av de företagsläkare som deltar i våra utbildningar har kunder som vill införa drogtester. Vi motsätter oss inte testerna, men kräver att arbetsgivarna skall ha rutiner för arbets-
anpassning och rehabilitering vid missbruk av alkohol och andra berusningsmedel. Det är naturligtvis också viktigt att testerna har en sådan kvalitet att ingen blir oskyldigt utpekad, säger han.

Även Previa som är ett av de företag som sköter provtagning åt olika arbetsgivare ser att antalet ökar.
Det blir allt vanligare. Jag tror det kommer att öka ännu mer nu när salivtesterna som utvecklats, för arbetsgivaren är det betydligt enklare att ta provet med en sticka än att kräva urinprov. Vi börjar erbjuda dem i oktober, säger Hans-Erik Norbeck, medicinskt ledningsansvarig på AB Previa.
Landstinget i Sörmland kräver drogtest om det finns misstanke om att någon använder droger. Drogtester krävs dock inte vid nyanställning och inga slumpmässiga tester utförs.
Vi tycker det är viktigt att skapa ett klimat där medarbetare vågar ta upp problemen och pratar öppet. Att arbetskamrater vågar fråga kollegor om hur de mår, att man vågar bry sig om varandra, säger Ingrid Mårselius, personaldirektör i Landstinget Sörmland.

Byggnadsföretaget Skanska har valt att använda drogtester i större och särskilt riskfyllda projekt, som vid byggandet av Årstabron. I övrigt förekommer inga drogtester på arbetsplatserna vid nyanställning eller slumpmässig provtagning.
Vi jobbar väldigt aktivt idag med att informera om risker med alkohol och droger. Ser vi någon som vi tror har problem finns det väldigt mycket hjälp att få inom Skanska, säger Lotta Frisk, personalchef på Skanska inom regionen Stockholm och Sörmland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om