Allt fler litar till sin egen förmåga

Sedan 2002 har tilltron till vad medborgarna får ut av välfärdstjänster som skola, barnomsorg och äldrevård ökat. Med ett stort undantag: ­svenskarnas tilltro till att sjuka och arbetslösa får en hygglig ­levnadsstandard, har ­minskat. Debatten om ­förändringarna i sjuk­försäkringen har på intet sätt gått spårlöst förbi.

Övrigt2011-10-18 05:00


Intressant nog tror allt fler svenskar att den egna risken är lägre än tidigare för att hamna i arbetslöshet eller långvarig sjukdom, om vi får tro en delrapport till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Fler anser också att de skulle klara av en månads sjukfrånvaro utan allvarliga ekonomiska konsekvenser.
Tilltron till den egna tryggheten har stärkts under 2000-talet. Alla kriser till trots. Såväl jobbavdraget som regeringens kloka krishantering spelar roll i sammanhanget.
Att färre litar på sjukförsäkringen är inte förvånande. Så mycket av debatten har fokuserat på sjukförsäkringens brister, att det vore förvånande om tilltron hade stärkts. Vi har sett ett otal fall där människor inte har fått det stöd som de rimligen borde ha rätt till. De förändringar som regeringen genomförde efter valet 2006 för att skapa en snabbare väg tillbaka till arbetslivet, har fått hård men stundtals också berättigad kritik. Färre än tidigare tror nu att fusk är vanligt i sjukförsäkringen. Allt det där hänger ihop.
Det är en given utmaning för regeringen och ja, för alla partier som vill se kollektivt finansierade socialförsäkringar som också är funktionella nog för att ge varje individ kvalificerad hjälp och stöd på vägen tillbaka till arbete.
Då gäller det att rikta kritiken rätt. Vi får inte återgå till kösamhället, där medborgaren fick stå med mössan i hand och vänta på sin tur. Låt andra blicka bakåt och låtsas glömma att det gamla var sämre än det nya.
Regelverken måste i stället bli smidigare och myndigheter mindre fyrkantiga. Varje gång regelverkens okänslighet, eller tolkningen av dessa, skapar en onödigt utsatt situation för den enskilde, så skadas tilltron till skattefinansierade socialförsäkringar.
Att människor eller organisationer å andra sidan använder sina skattade pengar till att komplettera det skattefinansierade skyddet med privata försäkringar eller liknande är inte ett hinder. Inte så länge stödet för gemensamt finansierade socialförsäkringar är intakt. Den viljan har under regeringen Fredrik Reinfeldts tid vid makten till och med ökat – inte minst bland högre tjänstemän och företagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om